Povećanje kamate

Oprez na svjetskim berzama, inflacija i dalje povišena

Autor: Biznis.ba
Oprez na svjetskim berzama, inflacija i dalje povišena
Foto: Unsplash/Ilustracija

Na svjetskim se berzama prošle sedmice trgovalo oprezno jer inflacija u svijetu ne popušta tako brzo kako su se ulagači nadali, pa bi kamatne stope centralnih banaka mogle ostati povišene duže razdoblje nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu je prošle sedmice Dow Jones oslabio 0.1 posto, na 39.118 bodova, a za toliko je skliznuo i S&P 500, na 5460 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0.2 posto, na 17.732 boda.

Na berzama je vladao oprez jer je ulagače zabrinuo rast inflacije u nekoliko zemalja, među ostalim u Australiji i Kanadi.

Na tržištima se dulje vrijeme smatralo da je ciklus povećanja kamata u svijetu završen i da slijedi popuštanje monetarne politike.

No, rast inflacije u Australiji i poruka iz tamošnje centralne banke da se na prošloj sjednici razgovaralo o povećanju kamata izazvali su strahovanja od daljnjeg zaoštravanja monetarne politike.

S najviše nestrpljenja se čekao izvještaj o inflaciji u SAD-u. U petak objavljeni podaci pokazali su da su cijene na mjesečnoj razini porasle 0.1 posto, a na godišnjoj 2.6 posto.

To je nešto niža inflacija nego mjesec dana prije, no to nije osjetnije utjecalo na očekivanja u vezi kamatnih stopa američke centralne banke.

Zvaničnici Feda već dulje vrijeme poručuju da je inflacija i dalje osjetno iznad ciljane razine od oko 2 posto i procjenjuju da je do kraja godine moguće jedno smanjenje kamata.

Na tržištu se, pak, špekuliše da će Fed do kraja godine u dva navrata smanjiti kamate, počevši od septembra.

Unatoč stagnaciji posljednjih sedmica, u prvih šest mjeseci ove godine Nasdaq indeks skočio je više od 18 posto, dok je S&P 500 porastao 14.5, a Dow Jones 3.8 posto.

Snažan rast Nasdaqa i S&P-a ponajviše se zahvaljuje euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, no na tržištu je sve češće pitanje je li tako snažan rast cijena tehnoloških dionica održiv.

I na evropskim se berzama prošle sedmice trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.9 posto, na 8164 boda, a pariški CAC 1.9 posto, na 7479 bodova. Frankfurtski DAX porastao je, pak, 0.4 posto, na 18.235 bodova.