ministarstvo finansija

S&P povećao kreditni rejting Crne Gore na B+

Autor: Biznis.ba
S&P povećao kreditni rejting Crne Gore na B+
Foto: Arhiv

Agencija Standard & Poor’s povećala je kreditni rejting Crne Gore sa B na B+, uz stabilne izglede, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

“To predstavlja svojevrsnu potvrdu uspešnosti ekonomske politike vlade, naročito imajući u vidu da je to drugo uzastopno poboljšanje ocene kreditnog rejtinga za samo deset meseci. Prethodno su poboljšali izglede crnogorske ekonomije iz stabilnog u pozitivan, u martu ove godine”, navodi se u saopštenju, prenosi Mina.

Prema izvještaju ove agencije, ključni faktori za poboljšanje kreditnog rejtinga bili su značajno smanjenje javnog duga, snažan nominalni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), kao i kontinuirani napredak u strukturnim reformama koje prate proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), uz poseban doprinos oporavka sektora turizma, koji je osigurao jaču poziciju Crne Gore u pogledu platnog bilansa.

Najnoviji izvještaj S&P pokazuje da je rejting Crne Gore podržan snažnim izgledima za rast zemlje, dugoročnim benefitima od strukturnih reformi u vezi sa procesom pristupanja EU i relativno niskim troškovima servisiranja duga.

Analitičari S&P ocenili su da se ključni ciljevi vlade odnose na unapređenje pregovora o pristupanju EU i intenziviranje borbe protiv korupcije, što posebno ohrabruje budući da Crna Gora želi da opravda status prve naredne članice Unije.

“Izvještaj S&P pomoći će Crnoj Gori da unapredi imidž investicione destinacije, budući da je konstatovano i da trenutni projekti u sektoru nekretnina, energetike i ugostiteljstva nastavljaju da privlače kapital, podržavajući rast”, naveli su iz ministarstva.

Kako su dodali, ohrabruje i očekivanje S&P da bi fiskalni rezultat mogao da nadmaši ciljeve koji su podržani faktorima kao što su potencijalno veći prihodi od turizma i dodatni grantovi EU koji prate proces pristupanja Crne Gore.

“Prognozira se i da će deficit budžeta u proseku iznositi tri posto BDP-a do 2027. godine, što implicira samo neznatno povećanje neto duga do 2027. godine. Troškovi otplate duga ostaju niski, dok su očekivanja da će izdaci za kamate u prosjeku iznositi blizu pet posto prihoda”, navodi se u saopštenju.