Pauza

Mundijal će svjetskoj ekonomiji odnijeti 11,9 milijardi dolara?

Autor: Biznis.ba
Mundijal će svjetskoj ekonomiji odnijeti 11,9 milijardi dolara?

Ukupno 11,9 milijardi dolara svjetskog bruto domaćeg proizvoda je u opasnosti da bude izgubljeno tokom prve dve nedelje Svjetskog fudbalskog prvenstva zbog pada produktivnosti u periodu radnog vremena, prema računici agencije Bloomberg.

Računajući koliko je produktivnih sati u opasnosti zbog ovogodišnjeg turnira i koja je cjena po poslodavce i ekonomije širom svijeta, Bloomberg je pošao od pretpostavke da klasično radno vrijeme traje od devet sati ujutru do pet popodne, i da će 50 odsto radne snage iz svake populacije biti zainteresovano da gleda Mundijal.

Prema analizi njujorške agencije, utakmice koje će Brazil odigrati sa Srbijom i Kostarikom vjerovatno će skupo koštati brazilsku ekonomiju, jer će prouzrokovati prekid radnog vremena.

Iako Brazil važi za favorita za osvajanje Mundijala, povećana produktivnost, u slučaju pobjede, neće imati značajnijeg efekta niti će trajati dovojno dugo kako bi se nadoknadio fond izgubljenih radnih sati, ocjenjuje se u izvještaju.

Ako bi došlo do neočekivanog poraza Brazila od Kostarike, posljedice bi mogle biti katastrofalne, a produktivnost bi pala za 14,4 odsto u satima nakon meča.

Iz tog razloga, brazilska vlada je smislila nov pristup, dozvoljavajući državnim službenicima da usklade svoje radno vrijeme sa satnicom kada se takmiči nacionalni tim.

U prvom krugu Mundijala, većina brazilskih državnih agencija će zaposlenima dozvoliti da odu ranije sa posla ako se popodne održava meč ili da dođu kasnije kada Brazil igra ujutru.

Biznis.ba / Tanjug