Pauza

Toyota testira poboljšani solarni krov za automobile, omogućeno punjenje tokom vožnje

Autor: Biznis.ba
Toyota testira poboljšani solarni krov za automobile, omogućeno punjenje tokom vožnje

Toyota testira novu i poboljšanju verziju solarnih ćelija koje je ranije isprobala na automobilu Prius PHV, zajedno s partnerima - kompanijom koja proizvodi električne proizvode Sharp i japanskom nacionalnom istraživačkom organizacijom NEDO, piše Tech Crunch.

Prototipne stanice ovog automobila mogu pretvoriti solarnu energiju i nadopuniti ga energijom do 34 posto i više, što je puno bolje od postojeće komercijalne verzije koja prelazi tek nešto više od 20 posto. Za razliku od prethodnika, u novoj verziji solarnog automobila moguće je punjenje akumulatora dok je vozilo u pokretu.

Novi sistem osigurat će, kako piše Tech Crunch, do 44,5 km dodatnog dometa dnevno dok je automobil parkiran na suncu, a može dostići snagu za 56,3 km vožnje, kao i pokretanje navigacije i drugih stvari unutar automobila.

Inženjeri vozila bi, u usporedbi s postojećom proizvodnom verzijom, mogli solarnim ćelijama obložiti veću površinu vozila, što bi omogućilo dodatnu energiju.

Novo japansko testno vozilo će krajem jula startati sa različitim pokusima širom regije, kako bi se testirala njegova sposobnosti u različitim vremenskim i voznim uvjetima. Konačni cilj je iskoristiti istraživanje kako bi se olakšalo korištenje tehnologija u komercijalnim automobilima.

Toyotin Prius PHV je prilično ograničen u smislu onoga što je moguće dobiti u odnosu na tradicionalno električni priključak.

Holandski Lightyear One prošlog je mjeseca predstavio vlastiti solarni električni automobil, ali proizvodnja na tom vozilu neće početi do 2021. godine, prenosi Klix.ba.

Biznis.ba