RS i FBiH da dogovore koeficijente raspodjele prihoda UIO

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u Bosni i Hercegovini Ratko Kovačević istakao je da UIO očekuje da se predstavnici dvaju entiteta u BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, dogovore u vezi s svim poravnanjima i koeficijentima raspodjele prihoda te izvršenja sudske presude RS-a protiv UIO BiH.

Naglasio je da je UIO zadužena samo za raspodjelu prihoda, da Upravni odbor UIO usvaja odluke o koeficijentima za njihovu raspodjelu.

-Upravni odbor to treba da usvoji na kvartalnom nivou kako je predviđeno njihovim poslovnikom o radu i kada se odluke usvoje dostave se UIO samo na izvršenje – rekao je Kovačević novinarima u Banjoj Luci.

Potvrdio je I da je UIO do sada izvršila sve i jednu odluku koju je usvojio Upravni odbor UIO.

-Ne postoji odluka koja nije izvršena – istakao je Kovačević.

Komentarišući presudu Suda BiH, kojom je UIO dužna RS da isplati 15 miliona KM, odnosno ukupno oko 28 miliona KM sa kamatama, kao nadoknadu prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. godinu, Kovačević je podsjetio da je Sud BiH donio rješenje kojim se obustavlja prinudno izvršenje te sudske presude do 11.septembra ove godine.

– Uprave za indirektno oporezivanje je to zatražila, jer smo imali ogromne probleme u funkcionisanju naše institucije zbog prinudnog izvršenja te sudske presude – rekao je Kovačević i podsjetio da su iz UIO predlagali da se novac, koji je trebao da pripadne Federaciji BiH, kroz jedan duži vremenski period raspoređuje RS, ali Upravni odbor UIO to nije prihvatio i krenula je prinudna naplata s uplatnih računa UIO, računa rezervi s kojih se vraća novac poreskim obveznicima, kao i računa na kojima su depoziti građana.

(FENA)