sklopljen ugovor

OpenAI će medijima platiti četvrt milijarde dolara za sadržaj

Autor: Biznis.ba
OpenAI će medijima platiti četvrt milijarde dolara za sadržaj
Foto: Unsplash

OpenAI će moći pristupiti i trenutnom i arhiviranom sadržaju iz publikacija News Corpa i koristiti podatke za daljnje treniranje svojih modela umjetne inteligencije

OpenAI i News Corp, vlasnik Wall Street Journala, MarketWatcha, Suna i više od desetak drugih izdavačkih marki, sklopili su višegodišnji ugovor o prikazivanju vijesti iz ovih publikacija u ChatGPT-ju.

OpenAI će moći pristupiti i trenutnom i arhiviranom sadržaju iz publikacija News Corpa i koristiti podatke za daljnje treniranje svojih modela umjetne inteligencije.

Te dvije firme nisu otkrile pojedinosti ugovora, ali procjenjuje se kako će News Corp dobiti 250 miliona američkih dolara tokom pet godina, u gotovini i kreditima, prenosi Tportal.

OpenAI je, izgleda, ucjenjivao zaposlenike koji su najavili odlazak iz firme.

'Digitalno doba karakterizira dominacija distributera, često nauštrb kreatora, a mnoge medijske firme odnijela je nemilosrdna tehnološka plima. Sada je na nama da maksimalno iskoristimo ovu priliku', navodno je u memorandumu zaposlenicima poručio izvršni direktor News Corpa Robert Thomson.

Do sada su firme s umjetnom inteligencijom obučavale svoje modele crpljenjem javno dostupnih podataka s interneta, često bez pristanka kreatora.

U posljednje vrijeme sklapaju finansijske ugovore s medijima kako bi osigurali da se modele umjetne inteligencije može uvježbati na informacijama koje su aktuelne i vjerodostojne.

Tokom posljednjih nekoliko mjeseci OpenAI je najavio partnerstvo s Redditom, Financial Timesom, Dotdash Meredithom, Associated Pressom, njemačkim izdavačem Axel Springerom, koji posjeduje Politico i Business Insider u SAD-u te Bild i Die Welt u Njemačkoj te španjolskom Prisa Medijom.

Prošlog mjeseca, News Corp također je sklopio ugovor vrijedan između 5 i 6 mil. USD s Googleom.

U firmi Meta Platforms također razmatraju sklapanje ugovora s izdavačima vijesti kako bi dobila pristup podacima. Pojedini izdavači još su oprezni u pogledu sklapanja tih ugovora.

New York Times je tužio OpenAI i Microsoft zbog korištenja sadržaja za obuku sustava umjetne inteligencije, dok su NYT, BBC i Verge onemogućili OpenAI-ju prikupljanje podataka s njihovih web stranica.