Tek mali broj slijepih ima posao

Udruženja slijepih i slabovidnih lica iz Tuzle, Beograda i Podgorice danas su u Tuzli potpisala ugovor o saradnji i partnerstvu te održali regionalnu konferenciju u okviru projekta “Osnaživanje slijepih žena za borbu protiv nasilja, diskriminacije i rodne neravnopravnosti”.

Na području TK tek 2% slijepih žena je zaposleno i to se mora mijenjati, smatra Tifa Tučić, predsjednica UGOV Tuzla.

Po njenim riječima, zapošljavanje je prvo uslovljeno dobijanjem ljekarskog uvjerenja.

“Najčešće u državnim preduzećima i javnim ustanovama, kada slijepa osoba ode u penziju, to mjesto se praktični zatvara za druge slijepe osobe. To je poražavajuće. Napredak tehnologije nam ne može biti izgovor, slijepe osobe se sasvim dobro snalaze na kompjuterima i mnoge od njih su informatički pismene”, ispričala je Tučićeva.

Naglasila je da je u samo jednom poglavlju Gender akcionog plana BiH stavljen naglasak na slijepe žene, i to u oblasti socijalne zaštite te da to treba mijenjati. Situacija je slična i u regiji.

“Veoma malo slijepih osoba je zaposleno u institucijama. Jedina prednost je kod nas što imamo svoja dva salona za masažu. Gradska organizacija ima svoj salon koji postoji 26 godina – ‘Biosana’, te tu imamo sedam zaposlenih radnika”, ističe Jovanka Lukić iz Gradske organizacije slijepih iz Beograda.

Diskriminacija je kod ove populacije tolika da su na nekim radionicama učesnici raspravljali o maloj i velikoj diskriminaciji, pričaju članovi udruženja iz Crne Gore.

“U Crnoj Gori postoji Zakon o zabrani diskriminacije lica s invaliditetom. Jako dobro rješenje postoji u Zakonu o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji”, smatra Katarina Bigović, iz Saveza slijepih Crne Gore.

Sve tri organizacije utvrdile su aktivnosti o zajedničkom djelovanju u pravcu poboljšanja društvenog položaja žena s oštećenjem vida.

 

Biznis.ba / NN