Važne promjene za radnike u Hrvatskoj: Od 1. januara zakonom regulisan rad od kuće

Novi Zakon o radu u Hrvatskoj regulira rad od kuće, rad na daljinu i rad putem digitalnih platformi te definira novi način obavljanja stalnih sezonskih poslova, koji uključuju i rad na neodređeno vrijeme.

Izmjenama zakona osnovna plata neće smjeti biti manja od zakonski utvrđene minimalne plate, pa će tako radnici na niže plaćenom radnom mjestu osjetiti efekat kroz rast plate, a kako javlja Hina, zakon po prvi put jasno propisuje da se rad nedjeljom mora platiti 50 posto više.

Kako javlja Jutarnji list, izmjenama zakona “rad na izdvojenom mjestu rada” se odvija kod kuće ili nekom drugom prostoru slične namjene koji je određen dogovorom radnika i poslodavca, a “rad na daljinu” se uvijek obavlja isključivo putem informacijsko komunikacijske tehnologije.

Radnik može radi usklađivanja radnih i porodičnih obaveza i ličnih potreba od poslodavca tražiti izmjenu ugovora o radu kojim bi bilo određeno da radnik određeno vrijeme radi na izdvojenom mjestu zbog zaštite zdravlja, invaliditeta, trudnoće ili obaveza prema djeci do navršena osme godine života ili kako bi pomogao članu porodice koji je bolestan.

Regulirano je i da u slučaju epidemija, zemljotresa ili poplava, poslodavac može odobriti radniku da radi od kuće, najduže na period od 30 dana.

Novi hrvatski Zakon o radu, usklađen je sa evropskim direktivama.

Biznis.ba