Video

Pogledajte kako su izgledale trgovine u bivšoj Jugoslaviji 1970-ih

Autor: Biznis.ba
Pogledajte kako su izgledale trgovine u bivšoj Jugoslaviji 1970-ih
Facebook

Na Facebook profilu "Restauracija starih fotografija i videa" osvanula je zanimljiva snimka ...

"Kako su izgledali marketi u bivšoj Jugoslaviji 1970. godine...", stoji u opisu VIDEA koji prikazuje unutrašnjost trgovina sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

21 hiljada ljudi lajkala je ovu retro objavu, a mnogi su se u komentarima prisjetili kako je kupovina izgledala nekad. Video je restaurirao Slađan Grujičić.

"Market ko market, ali kupci! Odijelo s kravatom, normalna pojava, gospođe u mantilu, bundi, šeširu, rukavicama, suknja u svakom slučaju", "Mi koji smo rođeni 70-ih uspjeli smo koliko toliko osjetiti i zapamtiti život u Jugoslaviji. Meni, koji sam iz radničke porodice nije ama baš ničeg nedostajalo. Bilo je svega, ko je mogao taj je i priuštio porodici sve što treba... Razlika je jedino što je tada za to vrijeme tehnološkog razvoja (što je neuporedivo s današnjim napretkom) u Jugi bilo zaista svega, i da se život živio od plaća, a ne na kredit", "I sve je bilo s naših polja i iz naših tvornica, danas ništa ne mogu naći", pisali su oni koji se sjećaju tog vremena.

Ipak, bilo je i onih koji nemaju tako lijepa sjećanja.

"Ma da, sjećam se, stajala u redu za deset deka kave i deterdženta nije bilo, a ulje, šećer morao si imat nekoga da radi u trgovini da dobiješ... Ljepša vremena, možeš misliti", "A nemate one redove za gorivo kad se vozilo par nepar, pa pred trgovinama red za kafu, bonovi?", pisali su drugi, prenosi Index.