Vidović: Bolje stanje u bankarskom sektoru, uskoro reformisanje IRB RS-a

Stanje u bankarskom sektoru Republike Srpske (RS) je mnogo bolje nego što smo to imali prethodnih godina – rekla je entitetska ministrica finansija Zora Vidović tokom razgovora s predstavnicima Misije Svjetske banke, predvođenim Johanom Jeger, višim stručnjakom za finansijski sektor.

Banke su, kako su istakle, likvidne, a u narednom periodu će se raditi na tome da se što više kreditnih sredstava usmjeri na podršku privredi.

Posebno je bilo riječi o unapređenje upravljanja i poslovanja Investiciono-razvojne banke (IRB) RS-a.

Vidović je na sastanku u Banjoj Luci dodala da je Vlada RS-a započela pripreme za reformisanje IRB-a u skladu s potrebama tržišta, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva finansija.

-To je jedan od ciljeva zacrtanih Programom rada Vlade u dijelu povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede RS na čijem ispunjavanju intenzivno radimo i na tom polju očekujemo tehničku podršku Svjetske banke, kako bi najbolja rješenja, bankarski standardi i međunarodne prakse bile ugrađene u buduću ulogu, misiju i mandat Investiciono razvojne banke RS – kazala je.

Eksperti Svjetske banke su tokom sastanka izjavili da su zadovoljni realizacijom prethodne tri komponente Projekta jačanja bankarskog sektora koje su bile usmjerene na unapređenje zakonodavnog okvira za poslovanje i nadzor, te da, kako je saopćeno. očekuju da će i četvrta komponenta posvećena unapređenju poslovanja Investiciono razvojne banke biti uspješno privedena kraju.

(FENA)