BiH

BAT uništio domaći brend: "Aura" se prozvodi u Rumuniji, radnike FDS-a čeka ulica

Autor: Biznis.ba
BAT uništio domaći brend: "Aura" se prozvodi u Rumuniji, radnike FDS-a čeka ulica
British American Tobacco je nedavno donio odluku da se najpoznatiji bh. bredovi cigareta „Aura“, „Code“ i „Diva“ više neće proizvoditi u Bosni i Hercegovini.

Navodno je pred gašenjem i omiljeni brend Bosanaca i Hercegovaca - „Drina“. Za početak proizvodnja u BiH je značajno smanjena, a u skoroj budućnosti prestat će u potpunosti.

Na fotografiji koju smo dobili vidi se da je dio proizvodnje i u Rumuniji. “Aura“ sa slike proizvedena je u ovoj zemlji, proizvođač je BAT dok je FDS tek uvoznik.

aura-cigarete

Umjesto u sarajevskim halama koje je BAT nabavio zajedno sa Fabrikom duhana Sarajevo, naši prepoznati brendovi bit će, prema nekim navodima osim u Rumuniji, proizvođeni u Srbiji i u Hrvatskoj.

Osim toga, posljedično, ogroman broj radnika Fabrike duhana Sarajevo će završiti na ulici. Proces uručivanja otkaza uvelimo traje, a sve će osjetiti i ekonomija države smanjivanjem prihoda i odlivom novca u druge zemlje.

BAT je prije dvije godine nabavio Fabriku duhana Sarajevo i najavio njen brzi preporod. Umjesto toga – uslijedila je rasprodaja nekretnina, a potom i prebacivanje proizvodnje u druge države.

Biznis.ba