BiH

Bevanda: Sprječavamo zlouporabe i pravimo bolje uvjete gospodarstvenicima

Autor: Biznis.ba
Bevanda: Sprječavamo zlouporabe i pravimo bolje uvjete gospodarstvenicima

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda izjavio je kako se Multilateralnom konvencijom za implementaciju mjera u okviru sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja za sprečavanje erozije porezne osnovice i prenošenja profita neće samo sprječavati zlouporabe nego praviti i bolji ambijent gospodarstvenicima jer se izbjegava dvostruko oporezivanje, te daje poticaj investicijama.

"Ovom se konvencijom namjeravaju otkloniti propusti u međunarodnim poreznim pravilima, zlouporabe postojeće mreže sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja zbog kojih su nastajali znatni gubici u globalnim prihodima od poreza na dobit. U cijelom svijetu dolazi do pokušaja zlouporaba i poreznih utaja i zbog toga su posebno značajne ovakve konvencije koje imaju i konkretne mjere koje ćemo provoditi i u BiH", kazao je ministar Bevanda, koji je u ime BiH potpisao navedenu konvenciju, priopćio je HDZ BiH.

Po njegovim riječima, time se neće samo sprječavati zlouporabe, nego praviti i bolji ambijent gospodarstvenicima jer se izbjegava dvostruko oporezivanje, te daje poticaj investicijama.

"Detaljno pratimo ovu oblast, koordiniramo s entitetima i županijama ali i sa svim međunarodnim institucijama koje se bave poreznom politikom i kreiranju propisa iz te oblasti", kazao je Bevanda i dodao kako se uskoro očekuje potpisivanje i drugih konvencija u toj oblasti.

"Pitanje porezne utaje se uspješno rješava jer je veliki broj zemalja prihvatio standarde transparentnosti i razmjene informacija. Rezultat toga je činjenica da se financijske informacije, poput onih o bankovnim računima razmjenjuju na međunarodnoj razini", ustvrdio je ministar Bevanda, navodi se u priopćenju.

Biznis.ba / FENA