BiH

Članovi Uprave Aluminija pozdravili napore Vlade FBiH

Autor: Biznis.ba
Članovi Uprave Aluminija pozdravili napore Vlade FBiH
Članovi uprave Aluminija pozdravili su napore Vlade FBiH, a naročito federalnog premijera Fadila Novalića, dopremijerke Jelke Milićević i resornog ministra Nermina Džindića, na posvećenosti rješavanju problema sa kojima se suočava ovaj mostarski gigant.

Na konferenciji za novinare u Mostaru obratili su se v.d. direktora Aluminija Dražen Pandža i izvršni direktor za tehničke poslove i član Uprave Boris Vican.

- Moram se zahvaliti Vladi FBiH i mislim da je ovo jedan veliki korak na početku rješavanja naših problema - rekao je Pandža.

Potom se osvrnuo na zaključke Vlade FBiH vezano za Aluminij, ocijenivši da neki od njih i nisu u potpunosti adekvatni.

- Možda ovdje nedostaje dosta toga, ali ono što smo mi dobili kao informaciju je da je ovo u biti početak procesa ka nekom novom i zdravijem Aluminiju. Mi to svim srcem pozdravljamo i nadamo se da ćemo mi biti tema i na narednim sjednicama Vlade. Očigledno je i vrijeme bilo isuviše kratko da bi Vlada mogla izanalizirati sve i donijeti sve prijedloge i mjere - kazao je Pandža.

Ističe kako su u Aluminiju već počeli raditi na pokretanju procedure finansijske konsolidacije.

- Angažiranje renomirane revizorske kuće u svakom slučaju je nešto što pozdravljamo. A najbitnije je da je Vlada zauzela stav da je Aluminij firma koja mora ostati i raditi, da je interes radnika na prvom mjestu - kazao je Pandža.

Naglašava kako ga raduje zaključak Vlade FBiH koji se odnosi na povećanje proizvodnje u Aluminiju.

- Posebno nas raduje mjera koju je izrekao ministar Džindić, a to je da će se potruditi u narednom periodu da se za Aluminij osigura opskrba električnom energijom po konkurentnim cijenama. Mislim da je to jedna od povijesnih rečenica i ključ čitavog rješavanja naših problema - ocjenjuje Pandža.

U Aluminiju su, ističe, svjesni kratkoće vremena, te već kreću sa radom.

- Nadamo se da će biti dosta kraći ovaj rok od sedam dana za analizu plana i programa prebacivanja na "topli režim" i očuvanje ćelija - dodaje Pandža.

Pojašnjava kako u mostarskom preduzeću imaju određene nedoumice oko prelaska na "topli režim" rada.

- Nisam siguran da smo do kraja shvatili o čemu se tu radi. Ovo je jedan dio koji nam nije jasan do kraja, pa nam je zato potrebno da razjasnimo sa predstavnicima Vlade o čemu se radi - naglašava Pandža.

Nadovezao se izvršni direktor za tehničke poslove i član Uprave Aluminija Boris Vican, koji je kazao da postoji mogućnost da se elektroliza stavi u hibernaciju.

- Međutim, treba svima biti jasno da u tom slučaju elektroliza uopće više ne proizvodi metal, a troši električnu energiju. I to troši značajan dio električne energije, možda i trećinu u odnosu na ovo što sada imamo. Prema tome, imali bismo opet troškove za električnu energiju, a ne bismo uopće proizvodili - poručio je Vican.

Pandža naglašava da Aluminiju nedostaju sirovine, glinica, plin..., te da su i dobavljači u velikoj mjeri počeli zavrtati „pipu“ zbog nedostatka finansijskih sredstava i blokade računa.

- S naše strane, ono što možemo maksimalno uraditi je još jednom stegnuti kaiš i pokušati dobiti dodatnih 72 sata ne bi li Vlada počela sa implementacijom ovih mjera - ističe Pandža.

Međutim, ukoliko Vlada ne počne sa implementacijom najavljenih mjera, upozoravaju članovi Uprave, Aluminij će bez sirovina zasigurno ostati već naredne sedmice.

Biznis.ba