BiH

Dodik sa Alijevim: Azerbejdžan zainteresovan za energetske projekte

Autor: Biznis.ba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za RTRS da je Azerbejdžan zainteresovan za ulaganje u projekte u oblasti energetike u RS.

- Azerbejdžan želi da razvija projekte u energetici, gasu i nafti, oni su perspektivno najznačajniji snabdjevači gasa i nafte na tom prostoru. Mi smo ranije dali načelnu saglasnost na gasovod koji je išao iz Azerbejdžana, Turske, Grčke, Hrvatske, Italije, Crne Gore, Albanije. Međutim, u periodu još kad je ministar inostranih poslova bio Zlatko Lagumdžija, kada su počeli da zabranjuju projekat gasovoda iz Srbije, to je stopirano, tada je to bio naš interes. Sada to čeka zajedničko rješenje i vjerujem da će dogovor biti postignut zajedničkim naporima. Nemam ništa protiv da u BiH dođe taj gasovod, ali mora da postoji spremnost za dogovor - rekao je Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

Predsjednik RS je istakao da je sastanak bio veoma konstruktivan, ističući da je Alijev nesumnjivo veliki lider svoje zemlje, koji je Azerbejdžan doveo u red stabilnih zemalja.

- I ono što danas ovdje radi je da sa EU i Mađarskom dogovara energetske projekte koji će na neki način dodirivati i nas, jer će jedan dio ići preko Srbije. Alijev je iskazao interese da se u Republici Srpskoj radi na pitanjima vezanim za energetiku, zanimale su ga nadležnosti zajedničkog nivoa i Republike Srpske - istakao je Dodik.

On je naveo da će do kraja ovog mjeseca biti riješen problem vezan za investiciju Azerbejdžana u Doboju, gdje žele da aktiviraju industrijski pogon.

Dodik je najavio posjetu Bakuu na jesen, čiji će cilj biti podsticanje dalje saradnje i projekata.

Cvijanović: Konstruktivan sastanak, Azerbejdžan zainteresovan za ulaganja

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je za RTRS da je Azerbejdžan zainteresovan za nekoliko važnih projekata u Republici Srpskoj.

- Azerbejdžan je zemlja sa kojom predano radimo već nekoliko godina i gradimo prijateljske odnose, nastojimo da ukažemo na naše resurse i potencijale - rekla je Cvijanovićeva nakon što se, zajedno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, sastala u Budimpešti sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

Ona je istakla da je sastanak bio vrlo konstruktivan i da je razgovarano o nastavku saradnje, dodavši da je Alijev upoznat sa detaljima i da je pokazao zainteresovanost za ulaganja u RS.

Podsjetila je na raniji sporazum o strateškom partnerstvu sa Azerbejdžanom koji je potpisala kao predsjedavajuća Predsjedništva BiH.

Biznis.ba