BiH

Delić iznio detalje: Ko će dobiti pomoć EU?

Autor: Biznis.ba
Delić iznio detalje: Ko će dobiti pomoć EU?
Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Adnan Delić održao je danas konferenciju za medije na kojoj je, između ostalog, govoreći o selekciji domaćinstava za podjelu EU pomoći kao podrške BiH u prevazilaženju energetske krize, istakao kako su, nakon zatvaranja poziva rađene relevantne provjere sa svim spiskovima i registrima, a kako bi se kreirala privremena lista onih domaćinstava koja su, kako kaže, zadovoljila kriterije po javnom pozivu.

"Imali smo nešto više od mjesec dana da uradimo ovako zahtjevan proces koji je prvi put proveden na području FBiH i moram da kažem da smo ponosni na sve partnere koji su nam pomogli u samom ovom procesu", kaže Delić.

On također dodaje kako je najveći broj aplikacija koje ispunjavaju uslove u kategoriji penzionera, gdje ima, kako kaže, 115.945 prihvaćenih prijava, te da ih je, zatim, u kategoriji domaćinstava koja primaju dječiji dodatak ukupno 29.945, te kategorije domaćinstava u kojem žive osobe koje primaju stalnu novčanu pomoć ukupno 5.558, dok u kategoriji domaćinstava koje čine samohrani roditelji ukupno 1040 prihvaćenih prijava.
Gledajući po kantonima, najveći broj pozitivno ocijenjenih aplikacija tj. prijava koje su ostvarile ovu pomoć dolazi, kako ističe, iz Tuzlanskog kantona - ukupno 32.600, zatim iz ZDK 32.038 te Kantona Sarajevo 29.643 i SBK 22.808.
"Prema trenutnim podacima, pravo na novčanu pomoć ostavrilo je ukupno 152.488 domaćinstava u ove četiri kategorije. Za ove prijave, uparivanjem sa relevantnim spiskovima, potvrđeno je da ispunjavaju sve uslove koji su propisani samim javnim pozivom. Ono što moram da kažem jeste da je čitav proces rađen automatski, po zadatim kriterijima, čime smo minimizirali bilo kakav spoljni utjecaj, a posebno bilo kakav prostor da se desi ljudska greška", istakao je ministar Delić.
Također naglašava kako je, u skladu sa svim naporima, ovaj proces učinjen transparentnim od srijede, ali i da će od srijede, 6.12. svi građani biti u mogućnosti provjeriti svoj status, odnosno status svoje prijave.
"Po privremenoj listi kvalificiranih domaćinstava moći će provjeriti i na web stranici https://eupomoc.fmrsp.gov.ba/ najkasnije do 12.12.2023. i to jednostavnim unosom matičnog broja podnosioca prijave ili jednog od članova domaćinstava. Dobit će informaciju da li je njihova aplikacija prihvaćena ili ne", zaključio je.
Građani koji kroz navedenu provjeru utvrde da se ne nalaze na privremenoj listi kvalificiranih domaćinstava moći će se u općini ili gradu, gdje su prvobitno podnijeli prijavu, žaliti na to, tj. podnijeti pisani prigovor kojim će uputiti zahtjev za dodatnu provjeru o ispunjenosti općih i posebnih kriterija utvrđenih javnim pozivom.
(Biznis.ba)