BiH

FUZIP: Više od 1.100 kontrola nad formiranjem cijena i marži u FBiH

Autor: Biznis.ba
FUZIP: Više od 1.100 kontrola nad formiranjem cijena i marži u FBiH

Inspekcijski organi u Federaciji Bosne i Hercegovine  izvršili su od aprila više od 1.100 kontrola poštivanja mjera o formiranju cijena i marži u ovom entitetu, saopćeno je iz  Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ovaj usmjereni inspekcijski nadzor vrši se u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode i Odlukom o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate.

Naime, usljed povećanja cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda uzrokovanog dominantno vanjskim faktorom, odnosno globalnim promjenama, Vlada FBiH je 1.4.2021. propisala mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za osnovne životne namirnice i naftne derivate, s ciljem svođenja marži na ekonomski opravdan nivo, primjeren socio-ekomskim prilikama uzrokovanim teškom epidemiološkom situacijom te vodeći računa da istovremeno budu zaštićeni potrošači, ali i osigurano pozitivno poslovanje trgovaca koje se ne temelji na sticanju ekstraprofita i njihovom bogaćenju.

Shodno odlukama, pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od šest posto, a u maloprodaji od osam posto na nabavnu cijenu.

Ova obaveza trgovcima odnosi se na sve vrste brašna i hljeba, peciva i druge pekarske proizvode od brašna žitarica, aktivni kvasac, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, biljne i životinjske masnoće, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, sirće, mesne i riblje konzerve, jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hranu na bazi žitarica i hranu za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode (uključujući proizvode bez glutena te hranu za posebne medicinske potrebe).

Odlukom su također obuhvaćene pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdženti za veš i za suđe, sapun, pasta za zube, toaletni papir, kao i sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlјa bilјaka, stočna hrana i komponente za stočnu hranu i vještačko đubrivo.

U kontroli primjene i poštivanja mjera, Federalna uprava za inspekcijske poslove, uprave iz Unsko-sanskog, Posavskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosanskopodrinjskog, Zapadnohercegovačkog, Kantona Sarajevo i Kantona 10, kao i inspekcijski organi pri nadležnim ministarstvima u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu,  od aprila do septembra 2021. su izvršili ukupno 1.124 inspekcijska nadzora, prema dostavljenim informacijama.

Kod većine kontrolisanih subjekata nisu uočena odstupanja od propisanih mjera, a onima što su neopravdano povećali cijene protivno navedenim odlukama Vlade FBiH, za utvrđena 222 prekršaja bit će proslijeđeni prekršajni nalozi 'teški' najmanje 143.450 KM.

Od ukupnog broja nadzora, inspektori Federalnog tržišnog inspektorata izvršili su 332 te su utvrđena 94 prekršaja, za šta će prekršajni nalozi iznositi 103.500 KM.

U osvrtu na aktuelnu situaciju, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je da od početka pandemije, ta uprava je u fokus rada, pored zaštite zdravlja stanovništva, stavila upravo zaštitu prava potrošača radi sprečavanja da u teškim društveno-ekonomskim prilikama uzrokovanim pandemijom, neopravdana poskupljenja postanu dodatni teret građanima, ali i privrednim subjektima koji poštuju zakone i mjere Vlade FBiH za očuvanje stabilnosti tržišta, odnosno ponude, potražnje i kupovne moći građana.

Federalna uprava za inspekcijske poslove će nastaviti intenzivnu kontrolu poštivanja mjera neposredne kontrole cijena u FBiH.

Apeluje svim privrednim subjektima iz trgovinske djelatnosti da visine cijena i marži usklade s važećim odlukama.

Također moli građane da prijave neopravdana i prekomjerna poskupljenja radi pravovremenog i adekvatnog sankcioniranja subjekata koji zloupotrebljavaju trenutnu situaciju želeći ekstraprofit.

Prema informaciji Federalnog ministarstva trgovine o kretanju cijena za septembar 2021. godine, potrošačke cijene u FBiH su u prosjeku porasle za 0,9 postou odnosu na prethodni mjesec te za 3,1 postou odnosu na septembar 2020. godine.

Biznis.ba / FENA