BiH

Harbaš: Težiti naprednim tehnološkim rješenjima u bh. industriji

Autor: Biznis.ba
Harbaš: Težiti naprednim tehnološkim rješenjima u bh. industriji

Energijska efikasnost u industriji je pravi odgovor na sve veći finansijski pritisak uzrokovan rastom cijena energenata i energije, a sveobuhvatnim pristupom upravljanju energijom u industriji moguće je ostvariti značajne uštede - izjavio je za Fenu ekspert za energijsku efikasnost na listi Sekretarijata Energetske zajednice Nihad Harbaš.

Napomenuo je da industrijski sektor u BiH ima velike potencijale za unapređenje energijske efikasnosti, te podsjetio da je u mnogim industrijskim pogonima proizvodnja bazirana na tehnologijama koje su stare nekoliko decenija. Dijelovi mnogih industrijskih kapaciteta su izgrađeni u vrijeme kada je izbor tehnologije bio baziran na minimalnim investicijama, a energijskoj efikasnosti se nije davao veliki značaj.

-Prema nacrtu Akcionog plana za energijsku efikasnost BiH (APEE), cilj je bio da se do 2018. godine unaprijedi energijska efikasnost u industriji za 17 posto u odnosu na 2010. godinu. Prema tom izvoru, ispunjavanje cilja bi zahtjevalo investicije u ukupnom iznosu od oko 800 miliona KM – istakao je Harbaš, dodajući da postoji mogućnost korištenja sredstava iz IPA i mnogih drugih fondova i da je samo potrebna snaga i pamet da se sredstva povuku i usmjere u razvoj.

Harbaš je dodao da će o ovim temama biti govora na radionici “Optimizacija industrijskih procesa kroz mjere energijske efikasnosti” koju 10. oktobra u Sarajevu organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa,Vanjskotrgovinskom komorom BiH i eskeprtima iz kompanija Spirax Sarco, IBEJ i nLogic, zaduženim za prijenos znanja i iskustva iz razvijenih zemalja.

Cilj radionice, kako je dodao, jeste prezentacija mogućnosti za kupca da dobije relevantan energijski audit, informacije o trendovima, zakonskim regulativama, olakšicama i načinu finansiranja kako bi se podržao napor u pravcu povećanja energijske efikasnosti kao konkurentske prednosti kompanije.

Harbaš, koji se bavi stručnim konsultingom u oblastima energije, energijske efikasnosti, obnovljivih izvora, moderator je i predavač na stručnom seminaru. Nedavno je kao jedini predstavnik iz BiH uvršten na listu priznatih eksperata iz ovih oblasti pri Sekretarijatu Energetske zajednice u Beču.

Biznis.ba / FENA