Izvještaj FBA

Kako su poslovale banke u FBIH: Milijarde imovine, krediti, vlasnici ...

Autor: Biznis.ba
Kako su poslovale banke u FBIH: Milijarde imovine, krediti, vlasnici ...
Banke u FBiH

Prema podacima Agencija za bankarstvo FBIH u Federaciji BiH bankarsku dozvolu ima 13 komercijalnih banaka.

Banke iz Federacije BiH zaključno s martom ove godine, imaju ukupno 499 organizacionih dijelova, dok na području FBiH posluje 439 organizacionih dijelova banaka. Sedam banaka iz FBiH ima 50 organizacionih dijelova u RS-u, a devet banaka ima deset organizacionih dijelova u Distriktu Brčko.

Ukupan kapital bankarskog sektora u FBiH iznosi 3,7 milijardi KM, a ovaj sektror u FBIH zapošljava 6.592 radnika.

Ukupna imovina bankarskog sektora u FBiH sa 31.03.2024. godine iznosi 29,4 milijarde KM i za 414,2 miliona KM ili 1,4% je veća u odnosu na kraj 2023. godine. U strukturi imovine bilansa stanja banaka, najveće učešće imaju krediti (61,2%), zatim slijede novčana sredstva (29,4%), te vrijednosni papiri (8,5%). U okviru ukupnih izvora bilansa stanja banaka, najveće učešće imaju depoziti (82,5%) i kapital (12,7%). Na izvještajni datum u odnosu na kraj 2023. godine zabilježen je rast novčanih sredstava, ulaganja u vrijednosne papire, kredita, depozita i ukupnog kapitala, dok je zabilježeno smanjenje obaveza po uzetim kreditima.


Krediti odobreni stanovništvu iznose 8,9 milijardi KM i povećani su za 2,3% u odnosu na kraj 2023. godine. Krediti odobreni pravnim licima iznose 9,1 milijarda KM (povećanje za 295,3 miliona KM).

Kada je u pitanju Vlasnička struktura banaka u FBiH, u privatnom i pretežno privatnom vlasništvu je 12 banaka, dok je u državnom i pretežno državnom vlasništvu jedna banka.

Od 12 banaka u privatnom i pretežno privatnom vlasništvu, tri banke su u većinskom vlasništvu domaćih pravnih i fizičkih lica (rezidenata), dok je devet banaka u većinskom stranom vlasništvu.

Kada je u pitanju zemlja porijekla dioničara, najveće učešće i imaju dioničari iz Austrije (38,7% stranog kapitala), zatim Turske (23,2%), Hrvatske (14,6%) i Njemačke (8,7%), dok ostale zemlje nemaju značajnije pojedinačno učešće.