BiH

Malinarstvo u BiH palo 30 posto, postoji nada za preostale proizvođače

Autor: Biznis.ba
Malinarstvo u BiH palo 30 posto, postoji nada za preostale proizvođače

Sektor malinarstva u BiH je zbog niskih otkupnih cijena doživio pad od oko 30 posto, ali postoji nada da će se preostali proizvođači održati uz intervencije institucija, navedeno je danas u Sarajevu  na sastanku Regionalng savjeta za jagodasto voće Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Direktor Jedinice za koordinaciju projekata u poljoprivredi pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halil Omanović izjavio je da je prošle godine drastično pala otkupna cijena maline zbog velikog uvoza iz Čilea u EU, te su poljoprivrednici počeli uništavati svoje zasade.

- Očekujemo da mali proizvođači neće uništiti svoje zasade, a oni veći koji unajmljuju radnu snagu hoće ili su to već učinili - naglasio je Omanović.

Dodao je da se ove godine malina ponovo vraća na tržište i već je otkupna cijena porasla na 2,5 KM po kilogramu, sa manje od jedne KM u 2018.

Predsjedavajući Regionalnog savjeta Dejan Zejak pojasnio je da je cilj te organizacije poboljšati stanje u  sektoru u sve tri zemlje, kroz saradnju, razmjenu iskustava i naučnih saznanja.

- Poručio bih proizvođačima da putem kvalitetnih sorti i pravilnom primjenom agrotehnike pokušaju postići veće prinose jer je prosječan prinos po malinjaku vrlo nizak i ne može im omogućiti pristojnu zaradu - rekao je Zejak.

Savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnija Kudić istakao je da će svako udruživanje koje će doprinijeti kvalitetnoj razmjeni informacija značajno koristiti svim proizvođačima i institucijama koje prate  proizvodnju jagodastog voća.

Dodao je da se ove godine situacija u tom sektoru poboljšava jer su izvozne cijene najbolje u zadnje tri godine, te bi se uz adekvatnu institucionalnu podršku  proizvodnja mogla održati.

Sastanku prisustvuju predstavnici nadležnih organa iz regije, stručnjaci iz područja agronomije, predstavnici otkupljivača, udruženja poljoprivrednika, proizvođači maline iz sve tri zemlje, te predstavnici međunarodnih organizacija aktivnih na području poljoprivrede u regiji.

(FENA)