Goražde

Ministarstvo za urbanizam BPK s 25.000 KM podržalo projekte komunalnih preduzeća

Autor: Biznis.ba
Ministarstvo za urbanizam BPK s 25.000 KM podržalo projekte komunalnih preduzeća
Foto: FENA

Ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Bojan Krunić sa predstavnicima komunalnih preduzeća iz Goražda i Općine Pale u FBiH danas je potpisao ugovore o finansiranju projekata ukupne vrijednosti 25.000 KM.

Sredstva su planirana programom subvencija javnim preduzećima za 2023. godinu, a komunalna preduzeća su na obnovljeni javni poziv aplicirala s dva projekta.

Javnom komunalnom preduzeću (JKP) "6. mart“ dodijeljeno je 15.000 KM za projekt zamjene živinih sijalica u naselju 1. Maj, dok je komunalno preduzeće Prača dobilo 10.000 KM za servisiranje opreme neophodne za zbrinjavanje komunalnog otpada.

Resorni ministar Bojan Krunić naglašava da je riječ o nastavku uspješne saradnje sa ovim komunalnim preduzećima, koja su i do sada uspješno pravdala dodijeljena sredstva.

- Što se tiče Grada Goražda nastojali smo da, u saradnji s lokalnom zajednicom i komunalnim preduzećem, kroz projekte podrške unaprijedimo javnu rasvjetu na prostoru Goražda i ovo je već treći projekt u tom pravcu. Najprije je podržan pilot projekt u Višegradskoj ulici, drugi je projekt Gradske uprave za koji je ugovor vrijedan 50.000 KM potpisan pred Novu godinu i sada ovaj projekt komunalnog preduzeća - precizirao je Krunić, javlja Fena. 

Direktor JKP „Prača“ Amer Žigo naglasio je također da je podrška ovog tipa od velikog značaja.

- Zahvaljujem se ministru i Vladi što su prepoznali značaj ovog projekta jer naša mehanizacija je u kvaru, tako da ćemo njenim stavljanjem u funkciju značajno olakšati i povećati stepen prikupljanja komunalnog otpada u našoj općini. Bez podrške teško bi mogli sami funkcionisati s obzirom da smo malo komunalo preduzeće koja ne može bez pomoći obezbijediti ulaganja - naveo je Žigo.