BiH

Novalić najavio stečaj Aluminija: Ulagači se boje lažnih podataka u knjigama

Autor: Biznis.ba
Novalić najavio stečaj Aluminija: Ulagači se boje lažnih podataka u knjigama

Aluminij ide prema stečaju, rekao je gostujući na N1 aktualni federalni premijer Fadil Novalić. Istaknuo je kako se u stečaju “podrazumijeva da obaveze kompanije neće opteretiti kupca“.

U Aluminiju je zaustavljen rad. Mi imamo potencijalne partnere koji strahuju da nije stanje kako se predstavlja u knjigama, rekao je Novalić.

Podsjećamo, nedavno je na Nadzornom odboru Aluminija odbijena ponuda izraelsko-kineskog konzorcija uz obrazloženje kako se u njoj nalaze zahtjevi na koje Uprava i Nadzorni odbor ne mogu odgovoriti.

Problem je bio zahtjev za iznajmljivanjem pogona i dozvola za izgradnju alternativnih izvora energije. Tako je na sjednici između ostalog konstatirano kako po zakonu i Statutu Društva nije u nadležnosti Nadzornog odbora i Uprave nego nadležnost Skupštine Društva Aluminij donositi odluke o davanju u najam poduzeća. Konzorcij je odgovorio kako je spreman odmah pokrenuti proizvodnju.

No, nikakav odgovor nije stigao osim potvrde da je na zahtjev Uprave Društva jednoglasno stavljena izvan snage postojeća sistematizacija radnih mjesta, uz plan Uprave koji predviđa isplate otpremnina svim zaposlenicima koji će s 31. prosinca 2019. ili u kasnijem roku biti proglašeni tehnološkim viškom. Radnici su najavili da su spremni za radikalne poteze ukoliko od Nove godine ne budu na radnim mjestima.

Najavili su prosvjede na ulicama i borbu za radnička prava. S druge strane, još se uvijek čekaju rezultati istraga o poslovanju Aluminija. Nakon prvotnih objava o tome koliko je tko zarađivao u Aluminiju, javnost je ostala bez velikih brojki koje su ovo poduzeće srozali na dno.

Financijska policija i dalje radi na slučaju Aluminij. Također, Tužiteljstvo HNŽ-a prije četiri mjeseca je izdalo nekoliko priopćenja u kojima je navelo da istražuje mogući kriminal u mostarskoj tvornici.

Biznis.ba