BiH

Novalić: Ostao bih premijer ako bi se dogovorila skladna koalicija

Autor: Biznis.ba
Novalić: Ostao bih premijer ako bi se dogovorila skladna koalicija
Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je za bh. izdanje Večernjeg lista kako će njegova vlada učiniti što je u njenoj mogućnosti kako bi se osigurao nastavak rada Aluminija, dodavši kako budućnost Aluminija, ipak, najviše ovisi od Uprave poduzeća.

- Aluminij je jedna tvornica na tržištu i tržište određuje što će na kraju biti. To ovisi od menadžmenta, ali i od svih koji ga vode. Mi možemo reći, kao Vlada, što neće biti s Aluminijem. Uvjereni smo i povući ćemo poteze, a mislim da imamo dovoljno kapaciteta, da Aluminij neće biti zatvoren. Ali što će biti ovisi najviše od menadžmenta - kazao je Novalić za Večernjak.

Put oporavka kojim se treba ići je saniranje dugova i pronalaženje strateškog partnera, smatra Novalić.

- Vjerojatno je rješenje naći dovoljno moćnog svjetskog igrača koji bi ušao u vlasništvo, a mi bismo trebali izvršiti restrukturiranje kako bismo udaljili opterećenja od Aluminija - istaknuo je federalni premijer.

Novalić je dodao kako je održao sastanke s direktorima Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZ HB s kojima je razgovarao o opskrbi Aluminija električnom energijom i rješavanju dugova Aluminija prema tim poduzećima.

- Već smo dogovorili s dva direktora (Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZ HB) da ne prodaju struju unaprijed za sljedeću godinu i da je rezerviraju za Aluminij. Trebala bi biti u nekoj razumnoj cijeni ispod 60 eura kako bi mogao preživjeti tu godinu. Unutar te godine vjerojatno se treba riješiti pitanje restrukturiranja i prodaje ili programiranja stečajnoga postupka ili nešto slično - kazao je.

Novalić se osvrnu i na rad Vlade FBiH u proteklom mandatu, ustvrdivši kako su u tom razdoblju stabilizirani proračuni te je uvelike riješeno pitanje likvidnosti.

- Ostavljamo stanje ekonomskog rasta koji se stabilizirao i rasta potražnje za radnom snagom. Vrlo je značajno što su pripremljene 3 milijarde investicija, potpisani su međunarodni ugovori, natječaji od 1,4 milijarde raspisani za autoceste te za termocentralu, za Ceste FBiH 340 milijuna... To je nevjerojatna injekcija koja je latentno čučala cijelo razdoblje zbog nedostatka trošarina i sada će se pretvoriti u ekonomski rast - optimističan je Novalić.

Na pitanje je li moguće da odradi još jedan mandat na čelu federalne vlade, Novalić je odogovorio kako to nije isključeno.

- Ako se kockice slože, ponajprije političke naravi da netko stavi na mene izbor te ako procijenim da je to moguće provoditi kroz Vladu s harmoničnijom koalicijom, i na kraju krajeva, ako bi unaprijed bio dogovoren sadržaj koalicije, a ne raspodjela po resorima, svakako bi se prihvatio tog posla - poručio je Novalić.

Biznis.ba / FENA