Goražde

Služba za zapošljavanje BPK realizuje programe zapošljavanja i stručnog osposobljavanja

Autor: Biznis.ba
Služba za zapošljavanje BPK realizuje programe zapošljavanja i stručnog osposobljavanja
Foto: FENA

Služba za zapošljavanje Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je objavila javne pozive za učešće u tri programa zapošljavanja, stručnog osposobljavanja te dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba.

Šefica odjeljenja za aktivnu politiku u Službi za zapošljavanje BPK Goražde Senija Hadžić naglasila je da će u ove namjene Služba izdvojiti 450.000 KM.

- Za program 'Mogućnost za sve' planirano je 350.000 KM, a ciljna grupa su nezaposlene osobe koje aktivno traže posao, bez obzira na dob i stručnu spremu. Služba će poslodavcu refundirati mjesečni iznos od 600 KM u trajanju od šest ili 12 mjeseci. Predviđeno je sufinansiranje troškova doprinosa, a u slučaju da je iznos sufinansiranja veći od troškova doprinosa, ostatak iznosa sufinansiranja koristi se za isplatu dijela neto plaće - pojasnila je Hadžić.

Za Program dokvalifikacije/doškolovanja, prekvalifikacije, obuke i usavršavanja predviđen je iznos od 20.000 KM.

- Ovdje je cilj dokvalifikacija/doškolovanje, prekvalifikacija, obuka i usavršavanje nezaposlenih kako bi bili konkurentniji na tržištu rada u cilju bržeg zapošljavanja, a nezaposlene osobe se mogu prijaviti samo za jednu mjeru - navela je ona.

Javni poziv raspisan je i za Program stručnog osposobljavanja osoba sa VSS koje nemaju radno iskustvo, da steknu iskustvo za samostalan rad u struci i uslov za polaganje stručnih ispita, a u ove svrhe bit će izdvojeno 80.000 KM.

Javni pozivi bit će otvoreni 15 dana, a ukoliko sredstva ne budu utrošena, sva tri javna poziva biće na snazi do 20. novembra ove godine. Iz Službe za zapošljavanje pozvali su sve nezaposlene, ali i poslodavce da iskoriste finansijsku podršku i obezbijede zaposlenje odnosno radnu snagu.

Zaključno s decembrom 2023. godine na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK nalazilo se 2.797 osoba od čega sa VSS 189, SSS 790, KV 875, NK 919.