BiH

Sudbina kompanija u BiH ovisi o novoj upravljačkoj strukturi "Agrokora"

Autor: Biznis.ba
Sudbina kompanija u BiH ovisi o novoj upravljačkoj strukturi "Agrokora"
Povjerioci "Agrokora" prihvatili su jučer nagodbu prema kojoj će najveći suvlasnici u tom hrvatskom koncernu biti dvije ruske državne banke - Sberbanka i VTB, s ukupnim udjelom većim od 46 posto.

Najveći vlasnici "Agrokora", čiji je ukupni dug osam milijardi eura, bit će Sberbanka sa 39,2 posto, vlasnici obveznica sa 25 posto, VTB banka sa 7,5 posto, a Zagrebačka banka sa 2,3 posto.

Ekonomski analitičar Damir Miljević u razgovoru za Vijesti.ba ističe kako je u cijeloj ovoj priči izuzetno bitno da je došlo do nagodbe, jer je druga opcija bio odlazak u stečaj.

- A to bi značilo sve ono čega smo se na Balkanu nagledali proteklih godina - propadanje firmi, otpuštanje radnika... - kazao je Miljević.

Sa tog stanovišta, navodi, postizanje nagodbe može se smatrati velikim uspjehom. Međutim, s obzirom na novu strukturu vlasništva, odnosno upravljanja "Agrokorom", u kojoj dominaciju imaju finansijske organizacije - ruske banke i američki fondovi, Miljević ističe kako je veliko pitanje na kakvu će se oni strategiju odlučiti u budućnosti.

- Da li će se odlučiti da nastave poslovanje koncerna u ovom obliku, pa svoja potraživanja namiruju iz profita ili ići na prodaju profitabilnih kompanija iz svog sastava i na taj način namirivati potraživanja? To je jedan veliki upitnik koji ostaje nad glavom svima onima povezanim sa sistemom "Agrokora" - naglašava Miljević.

Ističe da kompanije u BiH koje djeluju pod okriljem "Agrokora" u nekom bližem vremenskom periodu mogu očekivati nastavak poslovanja kao do sada.

- Međutim, veliko je pitanje da li će novi vlasnici odlučiti da neke poslove prodaju. Drugim riječima, da li će npr. "Kiseljak" i za tri do pet godina biti u vlasništvu "Agrokora" ili će ga Rusi i Amerikanci nekome prodati - zapitao se Miljević.

Napominje da kompanije u BiH ne trebaju strahovati, već samo pažljivo pratiti šta se dešava u i oko "Agrokora" nakon što ga preuzme nova upravljačka struktura, te da u skladu s tim vuku svoje poteze.

- Preporučujem im da nastave raditi svoj posao kao i do sada, ali da ipak jednim okom gledaju na neku drugu stranu gdje bi mogli plasirati svoje proizvode - zaključio je Miljević.

D.K.

Biznis.ba / Vijesti.ba