BiH

Trivić: Zašto se krije ko je kupio obveznice RS na bečkoj berzi

Autor: Biznis.ba
Trivić: Zašto se krije ko je kupio obveznice RS na bečkoj berzi
Ekonomski savjet PDP-a izjavu Željke Cvijanović da se Vlada nije odlučila na prodaju obveznica Srpske jer budžetu fali novca već da se „na međunarodnom tržištu pojavi pod imenom Republika Srpska“ okarakterisao je kao skandaloznu.

„Skandalozna je izjava Željke Cvijanović da smo na bečku berzu izašli samo da bismo se predstavili pod imenom Republike Srpske. Republika Srpska je međunarodno priznata, a ovakav vid predstavljanja je izuzetno skup po narod Republike Srpske“ izjavila je Jelena Trivić, predsjednik Ekonomskog savjeta PDP-a.

Ona tvrdi da se ovaj vid zaduživanja pokazao kao nepovoljan s obzirom na postignutu visoku kamatnu stopu dok su istovremeno referentne kamatne stope negativne. Bolji uslovi su se mogli dobiti kod domaćih banaka, što ovu odluku čini čudnom.

„Ako su Vladi već neophodna zaduženja za redovno funkcionisanje budžeta, to je moglo da se uradi mnogo jeftinije.“ dodala je Trivićeva.

Po njenom mišljenju, razlog za ovaj potez Vlade nije finansijske prirode niti je u interesu promovisanja imena Republike Srpske, kao što to nemušto tvrdi Željka Cvijanović, već je u pitanju još jedna sumnjiva spekulativna radnja kojoj je ova vlast sklona.

„Iza cijele ove priče leži činjenica da javnost ne zna ko je kupio obveznice Republike Srpske na bečkoj berzi i jedini cilj izlaska bilo je izbjegavanje da se ovo sazna. Vlada ne želi da da jasan odgovor na pitanje ko je kupio obveznice na bečkoj berzi, a PDP je ovo pitanje postavljala nekoliko puta“ naglašava Jelena Trivić.

„Prepoznavanje Republike Srpske ne može da se desi na silu, plaćanjem, ono mora biti rezultat našeg unutrašnjeg ekonomskog napretka, stabilnosti, vladavine prava i odsustva korupcije. Tad bi nas investitori sami prepoznali i počeli da ulažu i to otvarajući fabrike a ne isključivo ulažući u hartije od vrijednosti po visokim kamatnim stopama“ tvrdi Trivić.

Biznis.ba / BN