BiH

Višković: Predloženo sedam strukturnih ekonomskih reformi

Autor: Biznis.ba
Višković: Predloženo sedam strukturnih ekonomskih reformi
Foto: RTRS

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković pozvao je danas poslanike u Narodnoj skupštini da glasaju za Prijedlog ekonomskih reformi RS za period 2024–2026. godine, po hitnom postupku, koji podrazumijeva sedam strukturnih reformi sa 17 reformskih mjera.

Višković je naveo da su strukturne reforme organizovane u tri oblasti, i to konkurentnost, održivost i otpornost, te ljudski kapital i socijalne politike.

Premijer RS je naveo da su Prijedlogom predložene strukturne reforme, unapređenje konkurentnosti privrede u okviru podrške tehnološkom razvoju i jačanju lanaca vrijednosti i snabdijevanja, te povećanje efikasnosti poslovanja javnih preduzeća i njihovo restrukturisanje.

- Strukturna reforma unapređenje konkurentnosti privrede kroz podršku tehnološkom razvoju i jačanju lanaca vrijednosti i snabdijevanja adresira znatan broj izazova i prepreka privrednom rastu i konkurentnosti u RS. Njen sadržaj fokusiran je na tri oblasti definisane kroz šest reformskih mjera, rekao je Višković u Narodnoj skupštini, obrazlažući Prijedlog programa ekonomskih reformi RS za period 2024-2026. godine po hitnom postupku.

Višković je istakao da je Programom ekonomskih reformi RS predložena i energetska tranzicija, te ubrzana digitalna transformacija, kao i modernizacija i obnova transportne infrastrukture u skladu sa ciljevima Zelene agende.

- Mjera podrazumijeva izgradnju i rekonstrukciju putne infrastrukture koja će omogućiti da svi naši dijelovi RS budu povezani na bezbjedan način, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, predloženo je i povećanje zapošljavanja poboljšanjem usklađenosti obrazovanja i razvoja praktičnih znanja i vještina na tržištu rada.

- To je jedan od prioriteta na kojem radimo zajedno sa našom poslovnom zajednicom, a to su unapređenje obuke i ostali programi i aktivnosti politike zapošljavanja za sve kategorije nezaposlenih. Plan je da praktičnom obukom na kraju školovanja imamo djecu spremnu za tržište rada - rekao je Višković.

Višković je naveo da je predloženo i unapređenje kvaliteta i efikasnosti institucionalnih mehanizama za pružanje usluga socijalne i zdravstvene zaštite.

- Ići će kroz dvije reformske mjere: unapređenje socijalne i dječije zaštite uz odgovarajuću informacionu podršku i kvalitet pružanja usluga korisnicima, i kvalitetnije i dostupnije usluge zdravstvene zaštite, naveo je Višković.

Govoreći o tekućim ekonomskih kretanjima, Višković je istakao da se očekuje da realni rast BDP-a u RS u 2023. godini bude oko 1,5 posto.

Predsjednik Vlade RS je rekao da su u periodu 2024-2026. godine projektovane stope privrednog rasta, i to tri posto za 2024. godinu, 2,2 posto za 2025. godinu i 1,8 % za 2026. godinu.

- Tržište rada je stabilno uprkos izazovima u prethodnom periodu, ostvaruje pozitivne rezultate, bilježi konstantan rast broja zaposlenih i smanjenje broja nezaposlenih, naveo je Višković.

On je rekao da je zaključno sa 30. septembrom u RS 290.745 zaposlenih, što je rekordna zaposlenost.

- U oktobru prosječna neto plata je 1.290 KM i za 12,8 posto je veća od prosječne neto plate u 2022. godini, rekao je Višković.

Premijer RS je istakao da očekuje značajne benefite i od nove fiskalizacije u RS.

- U skladu sa Programom rada Vlade RS a na osnovu smjernica Evropske komisije za programe ekonomskih reformi 2024‒2026. godine zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, Vlada je izradila Prijedlog programa ekonomskih reformi za period 2024-2026. godine, po hitnom postupku, rekao je Višković.