BiH

Zaduženje RS-a postaje alarmantno, blizu su šest milijardi KM: Obećaj sve, izdrži do oktobra

Autor: Biznis.ba
Zaduženje RS-a postaje alarmantno, blizu su šest milijardi KM: Obećaj sve, izdrži do oktobra

Vlada RS-a se zadužila za novih 330 miliona maraka, odnosno 168 miliona eura, putem emisije obveznica, koje su prodate na Bečkoj berzi. Obveznice su prodate uz godišnju kamatnu stopu od 4,75 posto.

- Ovdje su bitne tri ključne stvari. Prvo, ovo je novo zaduženje i to ne može biti nikakav veliki ekonomski uspjeh. Ovim Vlada pokazuje da u potpunosti zavisi od kreditnih zaduženja. Drugo, postavlja se pitanje zašto se izlazi na međunarodno tržište? Da li je to signal da je domaće tržište već iscrpljeno, odnosno da domaće banke lagano gube povjerenje u domaće vrijednosne papire, u ovom slučaju obveznice. Treće ključno pitanje je ko je kupio te obveznice. Zašto nemamo spisak tih investicionih fondova koji su ulagali u vrijednosne papire RS-a, jer ako su to bile svjetske renomirane poznate kuće, onda je to uredu, ali ako su to bili neki sumnjivi fondovi, poput ZOT-ova, koji su se pojavljivali u slučaju kupovine rudnika Ljubije, onda možemo imati sumnju da se radi o novcu iznesenom iz RS-a, da bi se vratio u legalne tokove i još zaradila kamata. Dakle, Vlada mora da objavi spisak onih koji su ulagali u te obveznice – pojasnila je Jelena Trivić, docentica na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci i predsjednica Ekonomskog savjeta PDP-a.

Zaduženja RS-a

Međutim, kako je kazala, ne bi željela spekulisati o tome ko su kupci obveznica dok Vlada ne objavi zvaničnu listu.

Time je zaduženost RS-a porasla na blizu šest milijardi KM, a povećanje samo za prvih šest mjeseci ove godine iznosi oko 500 miliona maraka.

Zaduženje RS-a na kraju prošle godine je, prema zvaničnim podacima objavljenim na stranici Ministarstva finansija i trezora BiH iznosilo 5,2 milijardi maraka. Od toga iznosa 2,9 milijardi KM je vanjski, a 2,3 milijarde maraka unutrašnji dug. U januaru ove godine Vlada RS-a je emitovala obveznice, koje su prodate putem Banjalučke berze, u vrijednosti od 100 miliona KM, te trezorski zapisi u visini od 20 miliona KM. Tome treba dodati i drugu tranšku kredita Međunarodnog monetarnog fonda po proširenom aranžmanu, od blizu 50 miliona KM, koja je doznačena u februaru ove godine.

- Kad novac dođe u budžet ne možete da pratite da li će novac otići za plate, u sirovu budžetsku potrošnju... i izborna je godina, trebate zadovoljiti sve one potrebe koje imate. Ne mogu da tvrdim da će to biti s ciljem "kupovine izbora", ali je očigledno da se sa ovolikim kreditnim zaduženjima pokušava izdržati do oktobra, a da se poslije toga nema nikakva vizija ni strategija. Cilj je ostanak na vlasti, ali to su sad više politički aspekti – kazala je Trivić.

Istovremeno sa novom prodajom obveznica premijerka RS-a Željka Cvijanović je prije nekoliko dana izjavila kako će svim radnicima u RS-u biti povećane plaće, kako u javnom tako i u realnom sektoru.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija je nakon toga pojasnio da je za tako nešto potrebno promijeniti devet zakona, te da će Vlada uskoro Narodnoj skupštini RS-a proslijediti te prijedloge izmjena. Zbog procedure usvajanja, kako je izjavio Tegeltija za ovdašnje medije, prva povećana plaća bit će ona avgustovska, odnosno ona koja će biti isplaćena u septembru.

Cvijanović je u naknadnom pojašnjenju kazala kako će, što se tiče javnog sektora, onima koji dobijaju minimalne plaće one biti povećane sa 400 na 450 KM, dok će onima koji imaju 500 KM biti povećana za 45 maraka. Također, objavljena je vijest da je Vlada RS sa sindikatom i poslodavccima sklopila sporazum prema kojem će, na račun olakšica na plaćanje poreza i dorpinosa, poslodavci moći povećati plaće radnicima za 27 do 30 KM.

Realni rast plaća

- Jedini pravi mehanizam koji bi povećao plaće u realnom sektoru je povećanje najniže cijene rada, a to neće ovdje biti slučaj. Ovdje se isključivo radi o povećanju plaća budžetskim korisnicima. Za neke kategorije postoji opravdanost da se to uradi, kao što su to prosvjeta i zdravstvo, ali zašto dva mjeseca pred izbore. Osim toga, nije se jednom desilo da se zdravstvenim radnicima dva mjeseca pred izbore poveća plaća, a nakon izbora da se one smanje za više nego što su povećane. Ovo je klasičan spin i neće doći do nekog drastičnog povećanja plaća. Što se tiče najave da je postignut dogovor sa poslodavcima o povećanju plaća u realnom sektoru, radi se o malim iznosima. To nekoga ko traga za poslom u inostranstvu neće zadržati u RS-u. U tome je suština, jer 12 godina nije bilo značajnijeg rasta ni plaća ni penzija – dodala je Trivić.

Oni koji bi trebali kontrolisati ispravnost trošenja budžetskog novca su revizori. Međutim, posljednji put kada su revizori kritikovali način trošenja budžeta u RS-u glavni revizor Bogdan Čeko je smijenjen sa te dužnosti.

Biznis.ba / Faktor.ba