Regija

Croatia Airlines traži pomoć države od 92,5 miliona eura

Autor: Biznis.ba
Croatia Airlines traži pomoć države od 92,5 miliona eura

Croatia Airlines (CA) tražiće pomoć od države od 700 miliona kuna (92,5 miliona eura), što bi kompaniji trebalo da bude dovoljno da premosti pad prometa zbog virusa korona i za dalji razvoj flote kako bi bila konkurentna na tržištu, piše "Jutarnji list".

U kompaniji procjenjuju da gubitak na kraju godine mogao da iznosi oko 150 miliona kuna (19,8 miliona eura) naspram prošlogodišnjeg minusa od 79,3 miliona kuna (skoro 10,5 miliona eura).

Preostalih 550 miliona kuna državne pomoći (72,7 miliona eura), prema preporuci finansijskih savjetnika koji su radili na pronalaženju strateškog partnera, trebalo bi da bude uloženo u dalji razvoj flote, navodi se u tekstu.

Prema nezvaničnim informacijama, u vladi su spremni da državnom finansijskom pomoći pokriju gubitke hrvatske nacionalne avio-kompanije, a o visini iznosa će se odlučivati poslije izbora.

Iako pojedini sagovornici "Jutarnjeg" smatraju da država ne bi trebalo da ulaže gotovo 100 miliona eura u CA jer je to, po njima, neisplativo, većina ipak ocenjuje da je pandemija pokazala da je nacionalna avio-kompanija važan strateški resurs u kriznim situacijama.

Vlasništvo nad CA je vladi omogućilo svojevrsnu mobilizaciju njenih aviona za potrebe hitnog prevoza humanitarne pomoći i ostalog kargo prevoza, kao i evakuacija dijela vojnika iz Avganistana i povratak hrvatskih građana iz inostranstva tokom strogih mera ograničenja uvedenih zbog pandemije.

Važnost nacionalne avio-kompanije biće još izraženija idućih mjeseci.

Naime, privatni vlasnici avio-kompanija u situaciji već akumuliranih enormnih gubitaka sigurno neće otvarati komercijalno neisplative linije, a to bi za Hrvatsku, u kontekstu turističke sezone, bez domaće avio-kompanije bila katastrofa.

Vlada kao vlasnik CA može narediti da u svrhu podsticanja turizma i ekonomije održava i trenutno nerentabilne linije, piše "Jutarnji list".

Premda iz CA najavljuju postupno otvaranje novih linija s naglaskom na polaske iz Splita, Zadra i Pule, rezervacija karata za ljetne mjesece je izuzetno loša.

Na osnovu sadašnjih rezervacija, krajem juna CA će obaviti samo 30 planiranih letova, a pad bukinga za preostali dio ljeta veći je od 50 odsto. U kompaniji se nadaju da bi situacija mogla da se popravi jer se sada karte kupuju nekoliko dana prije ljeta, a ne kao ranije mjesecima unaprijed.

Biznis.ba