Regija

Kineska kompanija preuzima RTB Bor

Autor: Biznis.ba
Kineska kompanija preuzima RTB Bor

Kineska kompanija "Ziđin Mining" danas zvanično preuzima Rudarsko topioničarski basen (RTB) u Boru.

Kineska kompanija Ziđin majning grup (Zijin Mining Group) izabrana je za strateškog partnera RTB krajem avgusta ove godine, a plan je da ulože ukupno 1,46 milijardi dolara u RTB Bor.

Kineska kompanija ima obavezu da investira 350 mililona dolara za dokapitalizaciju, a da joj pripadne 63 procenta vlasništva nad RTB-om.

Ziđin se obavezao da sačuva 5.000 radnih mjesta i da investira 200 miliona dolara za rješavanje dugova, čije je pokrivanje predviđeno UPPR-om (unaprijed pripremljen plan reorganizacije).

Investicijama je predviđeno da 320 miliona dolara bude uloženo u rudnik Cerovo i njegovo otvaranje.

Kineski partner ima i ambiciozan plan za Topionicu, koja ima kapacitet proizvodnje 80.000 tona, a trenutno proizvodi oko 43.000 tona.

Plan kineskog srateškog partnera je da za tri godine radi punim kapacitetom od 80.000 tona, a poslije šest godina poslovanja da proizvodi između 120.000 i 150.000 tona.

Ziđin se obavezao da će u ekologiju i rješavanje ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara.

Kompanija Ziđin jedan je od najvećih kineskih proizvodača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude.

U devet zemalja zapošljava 17. 500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. mjestu liste najvrjednijih rudarskih kompanija u svijetu.

Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi eura, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona eura.

Biznis.ba