Regija

Mercator u boljem stanju nego prije ulaska u Agrokor

Autor: Biznis.ba
Mercator u boljem stanju nego prije ulaska u Agrokor
Slovenski trgovački lanac Mercator danas je u boljem stanju nego u vrijeme kad ga je kupio Agrokor, izjavio je u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA izvanredni povjerenik posrnulog koncerna Fabris Peruško, koji vjeruje da će se Mercator uspješno integrirati u "novi Agrokor", odnosno grupu Fortenova u sklopu koje od 1. travnja počinje djelovati najveći dio "starog" Agrokora.

"U vrijeme kad ga je kupio Agrokor, Mercator nije bio zdravo poduzeće i Agrokor mu je dao važnu injekciju da preživi", kazao je Peruško, dodavši da je do problema u funkcioniranju nakon spajanja došlo kasnije.

"Problem je bio da Mercator i Agrokor nisu zajedno stvorili platformu temeljem koje bi bili zdravi partneri svojim dobavljačima, no s Fortenovom će se riješiti neke bitne zapreke u poslovanju i doći će do kvalitetnijeg partnerstva s dobavljačima, što je velika šansa za nastavak suradnje", naglasio je Peruško u razgovoru za slovensku agenciju, prenosi Hina.

On je rekao da vrlo dobro surađuje sa slovenskim ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalšekom, a komentirao je i česte špekulacije u slovenskim medijima prema kojima bi slovenske banke, vjerovnice Mercatora, mogle uskratiti svoju potporu ulasku Mercatora u sustav Fortenova zbog navodne opasnosti da bi se iz slovenskog lanca "izvlačila" sredstva, što je bio argument zbog kojega je slovenska vlada, preko tzv. Lex Mercatora, 2016. u Mercatorovu upravu imenovala svog posebnog povjerenika.

Sadašnja je situacija takva da su trenutna potraživanja Agrokora prema Mercatoru zapravo veća od Mercatorovih tražbina prema koncernu i ne može se govoriti o Agrokoru kao sustavu koji iscrpljuje Mercator, kazao je Peruško te dodao da su temelji za buduću suradnju Mercatora i matične kompanije "zdravi sinergijski odnosi", a ne međusobno iscrpljivanje.

"Mislim da u slovenskoj javnosti više nema potrebe postavljati takva pitanja o financijskom iscrpljivanju jer su se prilike od samog početka djelovanja izvanredne uprave u Agrokoru promijenile", kazao je.

Slovensko tržište je, prema riječima Peruška, za obujam poslovanja Mercatora premalo pa ulazak Mercatora u grupu Fortenova kao "novu i zdravu platformu" vidi i kao dobru priliku za slovenske dobavljače da i u budućnosti razvijaju svoje poslovanje.

"Temelji nove skupine Fortenova su bitno zdraviji nego prije, a poduzeća u njenom sastavu posluju s operativnom dobiti. Zato s umjerenim optimizmom gledamo na njenu budućnost", dodao je Peruško.

Istaknuo je da bi želio da dođe do što skorijeg prijenosa vlasništva iz Agrokora u stečaju na kompaniju koja će biti zdrava, što je, kako dodaje, i u interesu slovenskih dobavljača Mercatora i cijelog slovenskog gospodarstva.

To će se odvijati po slovenskom zakonskoj proceduri, u čemu imaju riječ i regulatori, naveo je Peruško ocijenivši  da u tome ne bi trebalo biti većih teškoća.

Postoji u tom pogledu suzdržanost nekih slovenskih banaka vjerovnica, no Peruško je upozorio da i interesi banaka i interesi Slovenije kao države pokazuju kako bi zeleno svjetlo za prijenos vlasništva Mercatora na Fortenovu trebalo dati što prije.

"Ako banke taj prijenos ne budu podržale, onda će Mercator ostati u vlasništvu tvrtke koja je bankrotirala, a to ne bi bilo ni u čijem interesu", odgovorio je Peruško na pitanje o "negativnom scenariju" odnosno mogućnosti da slovenske banke blokiraju taj postupak.

Biznis.ba / FENA