Regija

Mogherini i Brnabić: Priština da povuče dodatne takse na robu iz Srbije i BiH

Autor: Biznis.ba
Mogherini i Brnabić: Priština da povuče dodatne takse na robu iz Srbije i BiH
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini ponovila je u Briselu da Priština treba da povuče dodatne takse koje je uvela na robu iz Srbije i BiH, jer se tim mjerama krše Cefta i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Mogherinijeva je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Anom Brnabić, nakon sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između Srbije i EU, naglasila da je opredijeljenost Srbije za normalizaciju odnosa sa samoproglašenim Kosovom jedan od ključnih elemenata napretka u pregovorima o pridruživanju, prenosi Tanjug.

Kada je riječ o spoljnoj i bezbjednosnoj politici EU, Mogherinijeva je izrazila očekivanje da Srbija prilagodi svoju spoljnu politiku.

Mogherinijeva je istakla da je optimistična kada je riječ o evropskoj budućnosti Srbije, koja uz saradnju sa Briselom, može još brže napredovati na tom putu, sprovodeći reforme.

Ona je pozdravila opredijeljenost i angažovanost Brnabićeve na tom planu, izrazivši uvjerenje da će to doprinijeti daljem napretku u ključnim oblastima - vladavini prava, sudstvu, slobodi govora.

Mogherinijeva je rekla da je Srbija važan partner EU kada je riječ o vojnim i civilnim misijama u Maliju, Centralnoafričkoj Republici i Somaliji.

Brnabićeva je ponovila da je glavni prioritet spoljne politike Srbije - pridruživanje EU, te podsjetila da je otvoreno 16 poglavlja, a dva privremeno zatvorena.

Ona je napomenula da Srbija nije frustrirana zbog broja otvorenih poglavlja, niti tempa kojim se taj proces odvija.

Brnabićeva je istakla da Srbija može biti još efikasnija u reformama koje sprovodi, prije svega zbog svojih građana.

Biznis.ba