Regija

Plenković: Nećemo dopustiti da padne standard zbog cijena energenata

Autor: Biznis.ba
Plenković: Nećemo dopustiti da padne standard zbog cijena energenata

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković učestvovao je danas na konferenciji 2. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u hotelu Sheraton Zagreb uz ministra poljoprivrede Mariju Vučković.

Komentarišući rast cijene goriva i uticaj na industriju, Marija Vučković je rekla: "I poljoprivrednicima i ribarima se sufinancira trošak goriva. Sektor stočarstva je najpogođeniji."

Premijer je čestitao ministarki na organizaciji događanja. "Svaki pogrešan korak u pogledu klimatskih promjena utjecat će na poljoprivrednu proizvodnju i zato o tome treba voditi računa", rekao je, prenosi N1.

Komentirajući cijene goriva i odluku Vlade, rekao je:

"Svi razgovori s kolegama u EU svode se na temu što se radi s plinom, strujom, koje se mjere poduzimaju… Glede plina i struje, stabilni smo. Glede cijena naftnih derivata, tržište nam određuje cijenu goriva u potpunosti. Procijenili smo kao vlada da, ako smo prebrodili najveću zdravstvenu i financijsku krizu u proteklih 600 dana bez vala otpuštanja, stečajeva itd., nećemo dopustiti da dođe do pada standarda građana zbog cijene energenata. Prvo se osjeća cijena goriva i dizela, reagirali smo munjevito, mislim da smo zatekli sve koliko smo brzo donijeli odluku. Ako se stvar bude smirivala, imamo mjere za ići nazad, ako ne, imamo dodatne alate za kalibriranje cijena."

"Proizvođači plina i nafte dižu cijene ovisno o tome kakva je situacija s HDZ-om, isključivo radi toga se događa. Da nije HDZ-a, ne bi narasle cijene nigdje, ni u SAD, ni u Europi", dodao je sarkastično.

Biznis.ba