Regija

Sindikati pripremaju štrajk u Croatia Airlinesu

Autor: Biznis.ba
Sindikati pripremaju štrajk u Croatia Airlinesu

Sindikati pilota i kabinskog i tehničkog osoblja zrakoplovne kompanije Croatia Airlines (CA) počinju pripreme za štrajk nakon što su propali pregovori s Upravom o novom kolektivnom ugovoru, doznaje se u utorak  iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota (HSPP).

"Propalo je mirenje Uprave CA i radnika. Nakon što Gospodarsko-socijalno vijeće primi dopis miriteljice, put prema štrajku je otvoren", rekao je član Izvršnog odbora HSPP-a Ivan Šimundić, prenosi Hina.

Nakon što sindikati ispune sve formalne uvjete i nakon što obavijeste putnike i osoblje štrajk bi realno mogao početi početkom srpnja, najavio je Šimundić.

Podsjetio je da pregovori s Upravom CA traju već godinu i pol dana, a sada su sve mogućnosti za daljnje pregovore iscrpljene.

Sindikalci traže više slobodnih dana godišnjeg odmora i više odmora, sporazum o redosljednoj listi za letačko osoblje, osiguravanje letačkih dozvola, povećanje naknade za bolovanje sa 70 na 90 posto plaće, kao i zapošljavanje na neodređeno vrijeme kabinskog osoblja koje godinama radi sezonalno.

Traže i povećanje plaća za pilote za koje je vrijednost boda zadnji put povećana 2000. godine. "Mimo izjednačavanja plaća pilota na Dashu i Airbusu 2009.  sva ostala povećanja plaća bila su vezana uz godine staža i promjenu porezne politike", kaže Šimundić.

Uprava CA s druge strane nudi zadržavanje postojećeg kolektivnog ugovora koji bi vrijedio do kraja godine, povećanje vrijednosti boda za 2,5 posto i regres od 1000 kuna, što je Šimundić nazvao neozbiljnim podsjetivši da se kolektivni ugovori u toj djelatnosti sklapaju na razdoblje od tri do pet godina.

Sindikat se nada da će Vlada uskoro imenovati novu Upravu CA, u skladu s najavama ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, te ne odbacuju mogućnost novih pregovora s novom Upravom.

Biznis.ba / FENA