Regija

Uljanik ide u stečaj, otkaz za 1.118 radnika

Autor: Biznis.ba
Uljanik ide u stečaj, otkaz za 1.118 radnika

Trgovački sud u Pazinu odlučio je danas da se u Uljanik Brodogradilištu pokrene stečaj, javljaju hrvatski mediji.

Na sudu je, naime, održano novo ročište u okviru prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u Uljanik Brodogradilištu, nakon što je sudija Ivan Dujić 24. aprila odgodio ročište za 13. maj.

Stečaj će biti objavljen u roku tri dana i od tog trenutka brodogradilište će zvanično biti u stečaju. Svi radnici će i pisanim putem dobiti otkaz, a ostalo ih je 1.118, prenosi portal Seebiz.

Predsjednik Uprave rekao je na ročištu da nema povratnu informaciju od kineskih ulagača, tako da sudiji nije preostalo ništa drugo nego da proglasi stečaj.

Predstavnik sindikata Boris Cerovac potvrdio je da sindikati ovog puta nisu insistirali na novom odlaganju i produženju agonije za radnike, javlja Poslovni dnevnik dodajući da je vladu optužio da je Uljanik sada prepustila raznim špekulantima, prenosi Tanjug.

Ovim se, kako dodaje list, stvaraju uslovi da se na idućem ročištu, zakazanom za petak, 17. maja, pokrene i stečaj krovne kompanije Uljanik d.d., a potom i ostalih preduzeća iz grupacije, uključujući i riječki "3. maj" za koji je ročište sazvano za 5. jun.

Predsjednik Uprave Uljanik Brodogradilišta Sandi Božac ocijenio je, ipak, da stečaj ne isključuje mogućnost da se s kineskim CSIC-om pregovara o ulasku u Uljanik.

Biznis.ba