Svijet

Credit Suisse će posuditi blizu 54 milijarde dolara od švicarske centralne banke

Autor: Biznis.ba
Credit Suisse će posuditi blizu 54 milijarde dolara od švicarske centralne banke

Švicarska banka Credit Suisse saopćila je u četvrtak da će poduzeti korake kako bi ojačala svoje finansije, posuđujući do 54 milijarde dolara od centralne banke nakon što su njene dionice pale.

"Ova dodatna likvidnost podržala bi temeljne poslove i klijente Credit Suisse dok Credit Suisse poduzima potrebne korake za stvaranje jednostavnije i fokusiranije banke izgrađene oko potreba klijenata", saopćili su iz banke povodom posudbe.

Raspirujući nove strahove o zdravlju financijskih institucija nakon nedavnog kolapsa Silicon Valley Bank i Signature Bank u SAD-u, u jednom su trenutku dionice Credit Suisse izgubile više od četvrtine svoje vrijednosti u srijedu.

Cijena dionice pala je na rekordno nisku razinu nakon što je najveći dioničar banke, Saudijska nacionalna banka, rekla novinskim kućama da neće uložiti više novca u švicarskog zajmodavca, koji je bio opterećen problemima mnogo prije nego što su američke banke propale. Saudijska banka nastoji izbjeći propise koji stupaju na snagu s udjelom iznad 10 posto, nakon što je uložila oko 1,5 milijardi švicarskih franaka za stjecanje udjela ispod tog praga.

Previranja su izazvala automatsku pauzu u trgovanju dionicama Credit Suissea na švicarskom tržištu i dovela do pada dionica drugih evropskih banaka.

Govoreći u srijedu na finansijskoj konferenciji u saudijskoj prijestolnici Rijadu, predsjednik Credit Suisse Axel Lehmann branio je banku, kazao je da je banka "uzela lijek" za smanjivanje rizika.

"To nije tema. ... Regulisani smo. Imamo jake omjere kapitala, vrlo jaku bilancu. Svi smo na palubi, tako da to uopće nije tema," odgovorio je Lehmann na pitanje o državnoj pomoći

Švicarska centralna banka objavila je kasno u srijedu da je spremna djelovati, rekavši da će podržati Credit Suisse ako bude potrebno. U saopćenju banke nije precizirano hoće li podrška doći u obliku gotovine ili zajmova ili druge pomoći. Regulatori su rekli kako vjeruju da banka ima dovoljno novca da ispuni svoje obveze.

Dan ranije, Credit Suisse je saopćiča da su menadžeri identifikovali "materijalne slabosti" u internim kontrolama banke o finansijskom izvještajima od kraja prošle godine. To je potaknulo nove sumnje u sposobnost banke da prebrodi oluju.

Dionice Credit Suisse pale su za oko 30 posto, na oko 1,6 švicarskih franaka (1,73 dolara), prije nego što su se vratile na gubitak od 24 posto na 1,70 franaka (1,83 dolara) na zatvaranju trgovanja na SIX burzi. Na najnižoj cijeni, cijena je pala za više od 85 posto u odnosu na februar 2021.

Nakon zajedničkog saopćenja Švicarske nacionalne banke i švicarskog regulatora finansijskih tržišta, dionice su također porasle na Wall Streetu.

Uz zabrinutost zbog mogućnosti novih skrivenih problema u bankarskom sistemu, ulagači su brzo prodali dionice banaka.

Francuska Societe Generale SA pala je 12 posto u jednom trenutku. Francuska BNP Paribas pala je više od 10 posto. Njemačka Deutsche Bank pala je 8 posto, a britanska Barclays Bank gotovo 8 posto. Trgovanje u dvjema francuskim bankama nakratko je obustavljeno.

Indeks STOXX banaka 21 vodećeg evropskog zajmodavca oslabio je 8,4 posto nakon relativnog smirivanja tržišta u utorak.

Credit Suisse je "mnogo veća briga za globalnu ekonomiju" od američkih banaka srednje veličine koje su propale, rekao je Andrew Kenningham, glavni evropski ekonomist za Capital Economics.

"Credit Suisse nije samo švicarski problem, već globalni", pojasnio je Kenningham.

Inače, Credit Suisse je označena kao "sistemski važna svjetska banka", ima više od 50.000 zaposlenih i imovinu vrijednu pola biliona dolara.

Biznis.ba