Svijet

Rothschild nezadovoljan ekonomskom situacijom u svijetu

Autor: Biznis.ba
Rothschild nezadovoljan ekonomskom situacijom u svijetu

Čuveni investicioni bankar Jacob Rothschild nezadovoljan je ekonomskom situacijom u svijetu, a posebno politikom američkog predsjednika Donalda Trumpa i smatra da dolar gubi lidersku poziciju.

Bankarska porodica Rothschild važi za jednog od lidera nadnacionalnog kartela i neformalnog rukovodioca svih tajnih odluka svjetskih moćnika.

Jacob Rothschild je tokom polugodišnjeg brifinga u svom investicionom fondu kritikovao Trumpovo rušenje statusa quo, čiji se najveći efekat vidi u međunarodnom monetarnom i trgovinskom sistemu koji dolar više ne smatra dominantnom valutom.

Rothschildu posebno smetaju trgovinski rat u kojem trenutno bitku vode SAD i Kina, kao i velika kriza u evrozoni nakon "Brexita", te sve veći rast nacionalnih političkih opcija.

Kada se sve sabere i oduzme, Rotšilda najviše brine historijski pad vlastitog biznisa.

Za vrijeme Trumpove administracije, njegov "RIT capital investment" pao je za rekordnih 47 odsto na tržištu dionica, prenosi "Sputnik".

Rothschild upozorava da pojedine evropske zemlje ulaze u "potencijalno destruktivne" nivoe spoljnog duga.

On predviđa da će nova tržišta samo produbiti probleme, što zbog rastućih kamata, što zbog američke spoljne politike koja iscrpljuje likvidnost dolara.

Jacob Rothschild smatra da je jedini spas koordinisani međunarodni odgovor nalik novom svjetskom poretku, koji će srušiti eru populističkih protekcionista, poput Trumpa.

Biznis.ba