Na 2,5% 2025. godine

Singapurska ekonomija imat će veći rast od očekivanog

Autor: Biznis.ba
Singapurska ekonomija imat će veći rast od očekivanog
Foto: Arhiv

Predviđa se da će singapurska ekonomija u 2024. rasti brže nego što se ranije procjenjivalo, dok su izgledi za inflaciju revidirani niže, pokazalo je istraživanje Monetarnih vlasti Singapura u srijedu.

Anketa prognostičara procijenila je ovogodišnji rast od 2,4%, a ukupnu inflaciju od 3,1%, u poređenju s procjenama ankete iz decembra o rastu BDP-a od 2,3% i inflaciji od 3,4%.

Očekuje se da će se ekonomski rast grada - države povećati na 2,5% 2025.

Sada se očekuje da će proizvodni sektor u Singapuru – koji čini preko 20% BDP-a zemlje – porasti za 4% u 2024., u odnosu na 2,3%.

Dok su ekonomisti povećali prognoze za sektore proizvodnje, finansija i osiguranja te građevinarstva, izgledi za sektore trgovine na veliko i malo, kao i sektora smještaja i prehrane smanjeni su.

Prema anketi, očekuje se rast ekonomije od 2,6% u prvom tromjesečju, a podaci o BDP-u bit će objavljeni 12. aprila.

U izvještaju Bloomberga od 9. marta navodi se da su ekonomisti poboljšali prognoze rasta Singapura za prvo tromjesečje nakon singapurske dionice turneje Eras Tour velike muzičke zvijezde Taylor Swift.

U izvještaju se dodaje da će koncerti dodati oko 300 do 400 miliona SG$, ili 20 baznih bodova, BDP-u Singapura u prvom tromjesečju, prema ekonomistu banke DBS Han Teng Chua. Swift je imala šest nastupa u zemlji od 2. do 9. marta prenosi SEEbiz.

Bruto domaći proizvod Singapura "vjerovatno će se povećati za 2,9%" u prvom kvartalu, dodaje se u izvještaju.

Dok je anketa MAS izvijestila da su ekonomisti smanjili svoje prognoze ukupne inflacije s 3,4% na 3,1% za 2024., srednja prognoza za takozvanu metriku "MAS temeljne inflacije" ostala je nepromijenjena u odnosu na prethodnu anketu na 3%.

Temeljna metrika inflacije MAS izdvaja cijene smještaja i privatnog prijevoza iz ukupne brojke inflacije.

Ukupna inflacija i MAS temeljna inflacija predviđaju se na 2% za 2025.

U svjetlu ovih uslova, ekonomisti također ne očekuju promjene u singapurskoj monetarnoj politici u nadolazećoj reviziji u aprilu 2024.

Singapur postavlja monetarnu politiku putem postavki kursa umjesto referentne kamatne stope, dopuštajući singapurskom dolaru da jača i slabi unutar neobjavljenog raspona politike u odnosu na korpu valuta svojih glavnih trgovinskih partnera.