Svijet

Toyota pretekla VW i vratila se na tron

Autor: Biznis.ba
Toyota pretekla VW i vratila se na tron

Kompanija Toyota Motor pretekla je 2020. nemački VolksWagen u prodaji vozila, i poslije pet godina ponovo preuzela krunu kao vodeći svjetski proizvođač s najvećom prodajom automobila, jer pad tražnje zbog korona pandemije snažnije pogodio njemačkog rivala.

Toyota je saopštila danas da je njena globalna prodaja na nivou cijele grupe pala za 11,3 odsto na 9,528 miliona vozila u 2020, dok je VW zabilježio pad od 15,2 procenta na 9,305 miliona jedinica, izvještava Reuters.

Proizvođače automobila širom svijeta teško su pogodile korona mjere ograničenja uvedene širom svijeta, zbog kojih su ljudi prestali da odlaze u salone za prodaju automobila i i koje su primorale auto kompanije da smanje ili obustave proizvodnju u pojedinim pogonima.

Toyota je, međutim, bolje prebrodila pandemiju djelimično zato što je Japan, odnosno njeno domaće tržište, kao i azijski region generalno bio manje pogođen nego Evropa i Sjedinjene Države.

Budući da se potražnja za automobilima oporavlja, naročito u Kini, Toyota, VW i drugi proizvođači utrkuju se da prigrabe što veći tržišni udio u rastućem segmentu električnih vozila.

Toyota je navela da je udio električnih vozila koje je prodala prošle godine porastao na 23 posto njene ukupne prodaje, sa 20 procenata u 2019. godini.

Biznis.ba