Svijet

Turkish Airlines nastavlja s letovima u junu, postepeno vraćanje u "normalu"

Autor: Biznis.ba
Turkish Airlines nastavlja s letovima u junu, postepeno vraćanje u "normalu"

Aviokompanija Turkish Airlines izradila je plan letova za juni, juli i avgust, jer postoji mogućnost da bi ponovo mogla uspostaviti domaće i međunarodne letove koji su obustavljeni zbog pandemije koronavirusa.

Pandemija je snažno pogodila globalnu avioindustriju jer su vlade širom svijeta jedna za drugom donosile zabrane putovanja kako bi se zaustavilo širenje virusa, prenosi Dailysabah

Turski avioprijevoznik nastavit će s domaćim letovima u junu i ponovno uvesti međunarodne letove, rekli su anonimni izvori iz kompanije.

Prema tromjesečnom planu letova, počevši od juna, Turkish Airlines letjet će na 22 odredišta u 19 zemalja, uključujući Kanadu, Kazahstan, Afganistan, Japan, Kinu, Južnu Koreju, Singapur, Dansku, Švedsku, Njemačku, Norvešku, Austriju, Nizozemsku, Belgiju, Bjelorusiju, Izrael, Kuvajt, Gruziju i Libanon. Sedmično je planirano 75 letova.

Predviđa se da aviokompanija obavlja 60 posto domaćih letova do svih odredišta, a zatim da doda još destinacija u julu i avgustu. Broj odredišta i frekvencija letova na međunarodnim rutama u julu će porasti na 103, odnosno 572, te na 160 i 937 u avgustu.

Turkish Airlines ranije je obustavio sve domaće i međunarodne letove do 28. maja kao mjeru javne sigurnosti protiv pandemije COVID-19.

Prema saopćenju kompanije Turkish Airlines, broj putnika koje je prevozio u razdoblju januar - mart smanjio se za 20%, odnosno na 13,4 miliona, što je pad u odnosu na 16,7 miliona u istom razdoblju 2019. U međuvremenu je kompanija pretvorila svoje putničke letove u teretne u tom periodu.

Turkish Cargo je počeo obavljati teretne letove putničkim avionom Turkish Airlinesa, kako bi se spriječio bilo kakav prekid lanca opskrbe medicinskim sredstvima usred pandemije koronavirusa.

Turska je do sada zabilježila 129.491 slučaj koronavirusa uz 73.285 oporavljenih ljudi. Postupak normalizacije za Tursku trebao bi ići postepeno, jer se borba protiv virusa pokazala uspješnom i u ovoj zemlji je posljednjih dana zabilježeno više oporavljenih nego novozaraženih.

Biznis.ba