Za početak biznisa do 50.000 KM podrške

U Republici Srpskoj počinje realizacija programa “Start-up Srpska” s ciljem zapošljavanja mladih do 35 godina, za šta je obezbijeđeno dva miliona maraka.

Pola miliona maraka je dala Vlada Srbije, a ostatak je obezbijedila Vlada RS.

Željka Cvijanović, predsjednik RS, koja je juče bila domaćin sjednice Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje RS, smatra kako je ovo podsticajan program koji će mladim ljudima pružiti značajnu podršku u započinjanju biznisa. On se, kako je rekla, razlikuje od ostalih, jer nudi veću finansijsku osnovu za pokretanje određenih poslovnih aktivnosti.

“U zavisnosti od djelatnosti, ovi iznosi su 20.000 KM, 30.000 KM i 50.000 KM. Stav na Upravnom odboru Zavoda je da ovim novcem, ako imate adekvatan biznis-plan i viziju, možete obezbijediti solidan početak poslovanja”, ističe Cvijanovićeva.

Ona kaže da je Akcioni program zapošljavanja koji je sprovođen u RS davao rezultate, što se jasno vidi po tome da postoji uporna tendencija da raste broj zaposlenih, a smanjuje se broj nezaposlenih, što je dio ciljanih mjera institucija.

Najavila je i da će kao predsjednik RS pokrenuti višegodišnji nacionalni program demografske obnove.

“Cilj ovog programa je demografska obnova, stvoriti uslove da ljudi ostanu ovdje i njihovo povećano zapošljavanje, stvaranje uslova za veću kreativnost, inventivnost i inicijativu podsticaju”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, u ovaj program biće uključeno mnogo subjekata, a jedan od važnih partnera u okviru biće Zavod za zapošljavanje RS sa svojim ciljanim mjerama koje će dogovarati.

Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje, kazao je kako će trošenje sredstava, ali i izmirenje obaveza prema državi, biti pod stalnim nadzorom.

“Zavod će svakog aplikanta koji uđe u program pratiti tri godine. Zamišljen je kao zajedničko ulaganje Zavoda i aplikanta koji će morati imati trećinu sredstava od iznosa koji će mu biti dodijeljen”, naglasio je on.

Dodao je da su projekti Zavoda za zapošljavanje RS dali značajan rezultat na smanjenju broja nezaposlenih, ističući da su u ovoj godini za sve projekte Vlada i Zavod izdvojili ukupno 19 miliona KM za podsticaje zapošljavanja, od čega je do sada realizovano oko 14,3 miliona KM, a kojima je obuhvaćeno 4.300 lica.

Biznis.ba / NN