Započete aktivnosti za ‘one-stop-shop’ model povećavanja zapošljivosti mladih

Centar za edukaciju mladih iz Travnika je, u okviru regionalnog projekta “Moja karijera na putu do heroja”, započeo aktivnosti na izgradnji kapaciteta organizacija civilnog društva iz BiH za implementaciju inovativnog “one-stop-shop” modela povećavanja zapošljivosti mladih.

Šest organizacija iz BiH danas je potpisalo ugovore o dodjeli grant sredstava, u ukupnom iznosu od 50.000 eura, za realizaciju programa osnaživanja mladih u okviru modela.

Pomenuti projekt predstavlja model integrisanih usluga za zapošljivost mladih koji nisu u sistemu obrazovanja ni radnom odnosu (NEET), a “one-stop-shop” model, na kojem je zasnovan, mladima omogućava da na jednom mjestu usvoje sve vještine, neophodne za poslove budućnosti u okviru 4.0 digitalne revolucije, dobiju mentorsku i finansijsku podršku u razvoju biznis ideja.

Ukupno 50 NEET mladih iz BiH će kroz projekat usvojiti prenosive vještine, koje su u većini slučajeva jedan od najvažnijih zahtjeva pri zapošljavanju, zatim digitalne vještine koje zahtijeva, trenutno najbrže rastući, IT sektor i poduzetničke vještine koje su bitne za konkurentnost na tržištu rada.

Također će imati priliku da, uz mentorstvo malih i srednjih IT biznisa, razviju svoje biznis ideje, nauče ih adekvatno predstaviti investitorima, a one najinovativnije bit će nagrađene i finansijski.

Projekt “Moja karijera na putu do heroja” finansira Evropska unija, saopćeno je iz Centra za edukaciju mladih.

 

 

(FENA)