Amerikanci sklapaju ugovor s bh. firmama “težak” stotine miliona

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić predvodi delegaciju kompanija namjenske industrije na najvećem svjetskom sajmu namjenske industrije “Shot Show 2020”, koji se održava u Las Vegasu.

Pored privatnih firmi iz Federacije BiH, na ovom sajmu učestvuju i firme u većinskom vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (UNIS GINEX d.d. Goražde, Igman d.d. Konjic, Pretis d.d. Vogošća). Održani su i brojni sastanci s delegacijama drugih zemalja i razgovarano je o potencijalnim zajedničkim projektima.

Radi se o sajmu na kojem je svoje oružje, municiju i vojnu opremu predstavilo više od 2.500 izlagača.Iz Vlade je pojašnjeno da su održani brojni sastanci s delegacijama drugih zemalja i razgovaralo se o potencijalnim zajedničkim projektima, piše Avaz.

Džindić je za Avaz otkrio da su ”Pretis“ i ”Igman“ dogovorili višemilionski posao s jednom američkom kompanijom.

– Ugovor bi trebao biti finaliziran u narednim danima. Riječ je o ugovoru vrijednom stotine miliona dolara. To je rezultat zajedničkog nastupa ove dvije firme i ovo je itekako dobar posao – rekao nam je Džindić.

Prema njegovim riječima, na sajmu su veliko interesiranje izazvali upravo „Igman“, „Pretis“ i  „Ginex“. Oni su predstavili prepoznatljive proizvode, od municije i projektila dugog dometa do kapisli iz „Ginexa“.

– Naš sajamski paviljon itekako je posjećen. Mogu slobodno reći da su Amerikanci zainteresirani za oružje iz Federacije – rekao je Džindić za Avaz.

Bosanskohercegovačke kompanije namjenske industrije već godinama učestvuju na Sajmu naoružanja u Las Vegasu, potvrdio je Džindić.

No, ovog puta postignuti su konkretni poslovi i obavljeni razgovori s brojnim delegacijama iz drugih država. Sajam se održava u trenutku kada domaća namjenska industrija ostvaruju najbolje rezultate s zarađenih preko 300 miliona KM.

Biznis.ba