Autoput Sarajevo – Beograd: Problem trasa kroz Brčko

Izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd kroz Brčko i dalje na čekanju, problem u izboru trase …

Konačna odluka o izboru trase autoputa Beograd-Sarajevo kroz Brčko pripada distriktu i tu je trenutno problem jer se vlasti nisu mogle dogovoriti oko predloženih trasa, kazao je ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović.

Gradonačelnik Brčkog Esad Kadrić u narednim danima treba da organizuje sastanak da se imenuju nosioci ispred entiteta i definiše datum kada će se sastati i razmotriti varijante za dionicu auto-puta Sarajevo-Beograd koji prolazi kroz Brčko, zaključak je sastanka.

Bilo je različitih mišljenja na ovom današnjem sastanku, kazao je ministar, i od gradonačelnika Brčkog je predloženo da se uradi revizija predloženih trasa, u koju bi se uključili eksperti iz Autoputeva Republike Srpske i Autocesta Federacije BiH.

– Sporazumom je definisano da finansiranje ide od Turske. Međutim nije to baš tako. U ovom trenutku finansiranje koje je bilo predviđeno od Turske, zadatak je bio turske Vlade da obezbjedi finansiranje. Predviđeno je finansiranje od jedne ruske državne agencije. Postavljeni su uslovi, mislim da su počeli razgovori oko uslova finansiranja od strane ruske državne agencije, rekao je ministar saobraćaja i veza Vojin Mitrović.

Na pitanje, ko će vraćati kredit, Mitrović jasno odgovara “mi”.

– Turci pregovaraju o komercijalnom ugovoru, oko uslova finansiranja pregovara, ako je gradnja puta kroz RS, razgovara Vlada RS, i Autoputevi RS, a ako gradnja kroz FBiH, onda je to Vlada FBiH i autoceste FBiH, rekao je ministar saobaćaja i veza.

Biznis.ba