BDP Slovenije manji za šest odsto u odnosu na prošlu godinu

Slovenački bruto domaći proizvod /BDP/ za devet mjeseci ove godine manji je za šest odsto u odnosu na isti period lani, dok je u trećem kvartalu ove godine u odnosu na drugi kvartal manji za 2,6 odsto.

Domaća potrošnja u trećem kvartalu ove godine pala je za 5 odsto, od čega konačna potrošnja za 0,3 odsto, a bruto investicije za čak 19,6 odsto, saopšteno je danas iz Statističkog zavoda Slovenije.

Konačna potrošnja domaćinstava na domaćem tržištu pala je za šest odsto, najviše zbog manjih izdataka za gorivo i usluge, dok su za 4,3 odsto porasli izdaci za trajne proizvode.

Konačna potrošnja države u trećem kvartalu povećana je za 1,4 odsto.

Bruto investicije u osnovna sredstva smanjile su se za 1,8 odsto, na šta je uticalo posebno smanjeno ulaganje u mašine i opremu, dok su se investicije u građevinske objekte povećale za 2,7 odsto.

Izvoz je u trećem kvartalu ove godine na godišnjem nivou pao za 9,5 odsto u odnosu na isti kvartal lani, od čega izvoz roba za 4,6 odsto, a izvoz usluga za 25,8 odsto.

Uvoz se smanjio za 13,1 odsto, od čega robni za 11,2 odsto, a uvoz usluga za 22,4 odsto.

U trećem kvartalu ove godine bilo je radno aktivno 1.034.564 osoba, što je za 19.237 ili 1,8 odsto manje zaposlenih u odnosu na isti kvartal lani.

 

(NN)