BH proizvođač BIO proizvoda od meda se sprema za izvoz u EU i region

Sweden/USAID Farma II projekt podržao je Ecomedico d.o.o. micara u dobivanju HACCP-a i ISO standarda.

Od 2015. do 2019. izvoz medicinskog bilja, šumskog voća, gljiva i meda iz Bosne i Hercegovine, porastao je sa 29 na 41 milion KM. Adnan Čučuković iz Ecomedica iz Sarajeva želi doprinijeti tom vrlo pozitivnom trendu. Zajedno sa suprugom proizvodi preparate od meda, prirodnu kozmetiku i zdravu hranu i dodatke hrane, a tokom proteklih šest mjeseci Sweden/USAID Farma II projekat pomogao im je u provedbi HACCP-a i ISO 22000, međunarodnih standarda sigurnosti hrane, te ISO 22176-GMP standarda, koji se odnosi na dobre proizvođačke prakse.

– Mi sad prodajemo isključivo na tržištu BiH. U 2019. obrađivali smo oko šest tona meda, a naš spektar proizvoda uključuje i 50 preparata i dodataka prehrani i sedam različitih proizvoda iz segmenta prirodne kozmetike – kaže Čučuković.

Ecomedico proizvodi su dostupni u više od 110 prodavnica i apoteka širom zemlje. Oni također imaju svoj dućan u Sarajevu i primaju online narudžbe, ali oni žele proširiti svoje poslovanje.

– Već smo dobili upite o našim proizvodima iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, kao i iz Saudijske Arabije i Katara. Uz podršku Sweden/USAID Farma II projekta, prošlog oktobra smo izlagali na beogradskom Food Show-u (Belgarde Food Show – BFS), gdje smo razvili kontakte s potencijalnim kupcima iz Kanade – pojašnjava Čučuković. Dodao je da će sa “HACCP-om i novim ISO standardima sada biti lakše da dobije pristup tim tržištima”.

Prema njegovim riječima, Ecomedico trenutno ima ugovore sa devet pčelara u BiH, od kojih kupuju med. Provedba procedura koje propisuju tri standarda pomoći će im u daljnjem unaprjeđivanju kvaliteta njihovih proizvoda i obezbijediti daljnje sigurnosne garancije.

– Već četiri godine smo aktivni na BH tržištu BiH. Proizvodnja kvalitetnih, siguranih i djelotvornih proizvoda za nas je bio imperativ, i nastavit će biti, “kaže Adnan. “Već smo pratili procedure koje se prepisuju HACCP-om i GMP-om. To nam je dalo dobru početnu tačku i proces certifikacije je prošao glatko – kazao je.

Naglašava da će provedba HACCP-a i ISO standarda njima olakšati da dobiju sve potrebne potvrde iz veterinarske službe, što je također jedan od uslova za izvoz.

– Naši naredni koraci su da počnemo sarađivati sa više pčelara i povećavati količine meda koje kupujemo, te samin tim i količine naših proizvoda. Rad sa većim količinama meda će nam omogućiti i dalju diverzifikaciju proizvode. Sve ovo bi nas trebalo učiniti mnogo konkurentnijim na stranim tržištima i željno iščekujemo početak izvoza. Nadamo se da će Sweden/USAID Farma II projekt biti u mogućnosti da nas podrži i u tom pogledu – zaključuje Čučuković, saopćeno je Farme BiH.

Biznis.ba / FENA