Digitalizacija je preduslov za bolju ekonomiju i društvene benefite

Region mora više pažnje posvetiti digitalizaciji i inovacijama u cilju promocije tehnološkog napretka, smanjenja nejednakosti i obezbjeđivanja bolje otpornosti ekonomije, istaknuto je danas u Sarajevu na konferenciji o temi “Ulaganje u digitalizaciju na zapadnom Balkanu”.

Na konferenciji, koju su organizovali Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska investiciona banka (EIB) Global , rečeno je da nove tehnologije i digitalna transformacija ubrzano mijenjaju svijet, pa tako i zapadni Balkan.

Direktor Odjela za strategije politike i provedbu u EBRD-u Christoph Denk je u uvodnom obraćanju rekao da je fokus konferencije na privatnom sektoru i da digitalizacija povećava razvoj, konkuretnost i nove poslovne modele. Također, kako je dodao, bit će govora i o tome kako se javni sektor razvija zahvaljujući digitalizaciji i kako postaje efikasniji i pristupačniji, te o regulatornom okruženju u pogledu digitalizacije.

– Mi posmatramo digitalizaciju kao instrument za ekonomski razvoj. Na zapadnom Balkanu ima još puno toga što treba uraditi kako bismo mogli uživati u rezultatima digitalizacije i upravo zato smo se okupili da razmotrimo neke uspješne modele, da govorimo o mogućnostima i umrežavanju – rekao je Denk.

Uspjeh digitalizacije, kako je istakao, zahtijeva djelovanje na tri nivoa – izgradnja temelja digitalne ekonomije, prilagođavanje kompanija, te promocija inovacija. Sve to treba zaštititi od kibernetičkih prijetnji koje postoje širom svijeta i izazivaju velike troškove.

Šef Regionalnog centra za zapadni Balkan u EIB Global Alessandro Bragonzi je rekao da je digitalizacija ključ ekonomskog razvoja i preduslov za bolju ekonomiju i društvene benefite. Naglasio je da region mora ubrzati svoj napredak na tom putu i da je pristup digitalnoj ekonomiji za šire stanovništvo ključ za razvoj.

– Naš cilj na zapadnom Balkanu jeste da doprinesemo poboljšanju digitalizacije privatnog sektora. Evropa i zapadni Balkan se moraju fokusirati na tri elementa, a to su kreiranje i podržavanje digitalnog eko sistema, strateška vizija i odgovarajuća politička podrška za razvoj digitalizacije i odgovarajućih vještina – istakao je Bragonzi.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu je rekla da digitalizacija i digitalna agenda za zapadni Balkan u posljednjih nekoliko godina pokazuju da imaju pozitivnu ulogu i da utjelovljuju duh inkluzivne regionalne saradnje.

– Današnji događaj je dobar zato što je riječ o zajedničkim potencijalima i nadam se da ćemo svi zajedno čuti u panelima neke inspirativne priče koje će pokazati put naprijed i ukazati na glavne izazove sa kojima se susreće digitalizacija u ovoj regiji. Sastanak donatora danas popodne će tražiti zajednički trud za jedan, kvantitativno i kvalitativno, novi korak u digitalizaciji na zapadnom Balkanu – navela je Bregu.

Digitalna agenda zapadnog Balkana, koju je koordiniralo Vijeće za regionalnu saradnju, kako je dodala, najbolji je primjer uspješne regionalne saradnje proteklih godina što pokazuje efikasna provedba režima ,,rominga kao kod kuće”, kao i potpisivanje Deklaracije o romingu između zapadnog Balkana i Evropske unije kojom se omogućava smanjenje cijena rominga između EU i regiona počevši od oktobra ove godine.

Biznis.ba / FENA