Digitalna komora objedinjuje podatke o svim bh. proizvođačima

Digitalna komora novi je projekt koji je Vanjskotrgovinska komora BiH lansirala na tržište, a kako je kazao predsjednik Komore Ahmet Egrlić, značajna je jer je to platforma koja objedinjuje podatke o svim bh. proizvođačima.

Ova platforma pruža i mogućnost edukacije, B2B modela poslovanja, organizaciju online sajmova, ali i mnoge druge olakšice i za domaće i za strane kompanije koje su u potrazi za partnerima iz BiH.

Ističući kako su pozitivne promjene u društvu neophodne te su i promjene u načinu poslovanja neminovne i uslovljene dešavanjima iz bliske prošlosti, koja su ukazala i naučila da je praćenje trendova i prilagođavanje modernim uslovima poslovanja preduslov održivog poslovanja, Egrlić je pozvao sve privredne subjekte u BiH da se registruju na Digitalnu komoru.

“Kako bi se zadovoljile potrebe domaćih privrednika da plasiraju svoje proizvode na domaćem i inostranom tržištu, Vanjskotrgovinska komora je nakon istraživanja i studioznog pristupa prepoznala značaj projekta Digitalne komore kojoj je krajnji cilj da kroz proces digitalizacije omogući veću vidljivost bh. privrednicima. Bez obzira na djelatnost kojom se preduzeće bavi i njegovu fizičku lokaciju unutar BiH, Digitalna komora olakšava pristupanje svim podacima o nekom preduzeću koji bi mogli biti relevantni za druge privredne subjekte ili potrošače”, istakao je Egrlić.

S obzirom na uključenost i drugih agencija i tijela vlasti, ova platforma nudi i olakšice u smislu pronalaženja informacija o uputstvima za uvoz i izvoz, relevantnim zakonskim ili proceduralnim okvirima poslovanja u određenim poljima. Također, omogućava i pristup informacijama o real time djelatnostima pojedinačnih preduzeća, kao i makroekonomske podatke.

“Od izuzetnog je značaja i prilika za znatno lakšu međusobnu komunikaciju članova, jer Digitalna komora sadrži i chat roomove za direktno stupanje u kontakt, a podržava i održavanje sastanaka s jednim ili većim brojem učesnika. Dodatno, inspirisana nedavnim mjerama ograničavanja kretanja i okupljanja, Digitalna komora također omogućava i održavanje online sajmova bez geografskih ograničenja, dostupnih za članove iz zemlje, regiona i svijeta, kao i njihovo organizovanje. Pored edukativnog karaktera, takve prilike dragocjene su i zbog ostvarivanja kontakata i umrežavanja s relevantnim ljudima iz polja, što je također jedan od ciljeva ove platforme, a nikako nije zanemariv ni aspekt konsaltinga, odnosno poslovnog savjetovanja u oblastima trgovine, ekonomije, marketinga ili prava”, kaže Egrlić.

Sam proces registracije je potpuno besplatan. Sve što je potrebno uraditi jeste posjetiti internet stranicu digitalnakomora.ba i odabrati opciju Registrujte se.

“Prateći naznačene korake za popunjavanje online formulara postajete dio najvećeg poslovnog registra i pretraživača u regiji i uživate u svim benefitima koje to donosi za vas i vašu kompaniju”, zaključio je Egrlić, prenosi Klix.ba.

Biznis.ba