Dolar ojačao drugu sedmicu zaredom

Na svjetskim  valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla je i prošle sedmice, druge zaredom, dok je tečaj eura stabilan nakon poruka iz Evropske središnje banke (ECB).

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,6 posto, na 93,32 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti oslabio 0,05 posto, na 106,15 jena.

Američka je valuta blago oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla 0,1 posto, na 1,1850 dolara.

Uspon dolara prema košarici valuta ponajviše se zahvaljuje njegovom jačanju u odnosu na britansku funtu, koja je pod pritiskom zbog napetosti u pregovorima između Britanije i Evropske unije o trgovinskim odnosima nakon Brexita.

Između Londona i Bruxellesa rastu napetosti jer Britanija kani u trgovinskim pregovorima poništiti neke ključne dijelove sporazuma o Brexitu koji je potpisala s EU u januaru.

Evropska strana upozorava Britaniju da bi nepoštivanje međunarodnih sporazuma teško uzdrmalo povjerenje u britansku vladu, a to povjerenje je ključno za sklapanje tih sporazuma.

Krajnji rok za postizanje trgovinskog sporazuma je 15. oktobar.

U fokusu ulagača bila je prošle sedmice i sjednica čelnika Evropske središnje banke.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde s je poručila da ECB pozorno prati implikacije jakog evra te napomenula da ECB ne cilja njegov tečaj.

To je umirilo investitore koji su se pribojavali da će iz ECB-a upozoriti da je jačanje eura prebrzo i presnažno.

Na sjednici čelnika ECB-a nisu mijenjane kamatne stope, u skladu s očekivanjima, a blago su poboljšane procjene za ekonomiju za ovu godinu zahvaljujući ponajprije poboljšanoj potrošnji.

ECB sada za ovu godinu predviđa pad ekonomije za 8 posto, dok je u junskim projekcijama predviđao pad od 8,7 posto.

Daljnje jačanje eura moglo bi, međutim, biti ograničeno nakon što je u petak glavni ekonomist ECB-a Philip Lane upozorio da će snažan euro dodatno prigušiti cjenovne pritiske.

Od polovine juna  tečaj eura prema dolaru porastao je oko 6 posto.

“Na tržištu se procjenjuje da je u redu ako se tečaj eura kreće između 1,1750 i 1,1850 dolara. No, ako dođe do 1,1950 dolara, vjerojatno će pasti. Sve u svemu, čelnici ECB-a poručili su da ne treba pretjerivati u vezi tečaja eura”, kazao je Juan Perez, trgovac valutama u tvrtki Tempus.

Dolar je dulje vrijeme bio pod pritiskom zbog izuzetno labave monetarne politike američke središnje banke i golemih fiskalnih poticaja najvećem svjetskom gospodarstvu, stoga je nedavno njegova vrijednost prema košarici valuta pala na najniže razine u posljednjih 28 mjeseci.

No, u posljednje dvije sedmice dolar polagano jača prema košarici valuta.

( Hina)