Domaćem IT sektoru treba dati veću ulogu u privredi

Njemačka vlada i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji s “BiT Alliance”, udruženjem bh. kompanija iz oblasti IT industrije, organizuju seriju onlajn događaja “BI2BIT susreti 2020” kako bi se pomoglo BiH da ojača ovaj sektor.

Kako kažu u GIZ-u, GIZ se odlučio podržati ovu temu u BiH jer digitalne tehnologije nude nove prilike startupima i već etabliranim malim i srednjim preduzećima da učestvuju u nacionalnoj, ali i globalnoj ekonomiji, koriste vještine i talente, te da imaju pristup različitim instrumentima finansiranja, inovacijama i rastu.

“Uvođenje digitalnih tehnologija je nejednako i mnoga mala i srednja preduzeća zaostaju u ovom polju, naročito kad se radi o usvajanju alata i aplikacija koji za cilj imaju povećanje produktivnosti”, kažu oni.

Podsjećaju da je inovativni IT sektor u BiH sve brojniji i orijentisan prema kompanijama u EU, ali da veoma mali broj njih sarađuje s bh. preduzećima.

“Preduzetnicima u BiH se nudi jedinstvena mogućnost ostvarivanja poslovnih kontakata i saradnje s domaćim IT sektorom, inovativnim uslugama i proizvodima tokom online događaja ‘BI2BIT susreti 2020‘”, kažu oni.

Tatjana Vučić, izvšna direktorica “BiT Alliancea“, kaže za “Nezavisne” da im je velika čast i zadovoljstvo da prisustvuju ovakvom događaju, koji prvi put integriše različite industrije na jednom mjestu u kontekstu malih i srednjih preduzeća.

“To je koncept koji mi kao alijansa izuzetno podržavamo jer smo orijentisani na sve što je konkretizacija digitalizacije. Svjesni smo da nema više potrebe za teoretisanjem jer nas je kovid naučio da zaista moramo biti mnogo brži i agilniji”, kaže ona.

Kažu da je “BiT Alliance” izuzetno spremna da pomaže domaću privredu, a dodaje da će u njihovim naporima pomoći i činjenica da će IT sektor uskoro biti proglašen kao strateška industrija.

“Naša mala i srednja preduzeća nažalost prečesto primjenjuju softverska rješenja iz nekih drugih država, a vrlo malo naših lokalnih proizvoda koje su naše kompanije presposobne da naprave. Ako prave jaka softverska rješenja za američko ili evropsko tržište, zašto ne bi bili spremni da prave softverska rješenja za nas”, naglasila je ona.

 

Biznis.ba / NN