Domaći proizvodi u službi građana BiH na sajmu u Sarajevu

U sarajevskom Centru ‘Skenderija’ pod motom “Domaći proizvodi u službi građana BiH’ otvoren je 7. Sajam privrede, poljoprivrede i zanatstva i 44. Sajam roba široke potrošnje, a više od 150 izlagača posjetiocima do 11. decembra nude raznovrsne proizvode.

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić istaknuo je važnost zaštite domaće proizvodnje i podsjetio da je Privredna komora FBiH ponovo započela intenzivniji sistemski, institucionalni i promotivni pristup za zaštitu domaće proizvodnje.

– Svi se moramo truditi da se domaća proizvodnja izbori kvalitetom, dobije mjesto koje zaslužuje. Djecu još od malih nogu treba učiti šta znači sistem kvaliteta proizvoda, a šta domaći proizvod. Tako će već u periodu odrastanja moći prepoznati šta znači to kad u svojoj državi kupe domaći proizvod – naglasio je.

Savjetnik resornog federalnog ministra Husnija Kudić istaknuo je značaj te sajamske manifestacije i prilike za prezentiranje domaćih dostignuća i raznovrsnih proizvoda.

– Domaća proizvodnja ima svoje mjesto i perspektivu. Naši proizvođači koriste suvremenu tehnologiju, inovativna rješenja. Želja je da manifestacije doprinese i unaprjeđenju razvojnih izvoznih kapaciteta – naglasio je savjetnik ministra Šemsudina Dedića.

Direktor Centra Skenderija Amir Kapo podsjetio je na ovogodišnji moto i Sajam okarakterizirao kao idealnu priliku da se vidi šta to Bosna i Hercegovina posjeduje.

Ovogodišnji sajam otvorio je resorni ministar u Vladi KS Adnan Delić naglašavajući da bez jake privrede nema razvoja bilo kojeg segmenta našeg društva. Za mikro, mala i srednja preduzeća kaže da su generator razvoja svih ekonomija u svijetu, pa tako i kod nas. Sajam je okarakterizirao kao priliku za razmjenu znanja i iskustava, zarad boljeg i kvalitetnijeg poslovnog ambijenta u KS i cijelom Bosni i Hercegovini.

Počasni gost Sajma je Ambasada Republike Indonezije, a otvaranje je upotpunio nastup tamošnjih muzičara.

Izložbeni program Sajma obuhvata proizvode i usluge iz oblasti poljoprivrede (ratarstvo, stočarstvo i ribarstvo), prehrambene industrije (mlinsko-pekarska industrija, konditorska industrija, industrija za preradu i proizvodnju ulja, industrija za preradu voća i povrća, mljekarska industrija, industrija za konzerviranje ribe, mesno-prerađivačka industrija i industrija pića), široke potrošnje (kozmetika, kućna hemija, mali kućni aparati, računari, televizori, odjeća i obuća), proizvodnje ambalaže i stare zanate i kućnu radinost.

Na prethodnom Sajmu, 2019. godine, bilo je 237 izlagača, a 2020. godine Sajam nije održan zbog pandemije Covid-19. Centar “Skenderija” od osnivanja, 1969. godine, pruža usluge organizacije priređivanja nacionalnih i međunarodnih sajmova, a svojim aktivnostima doprinosi razvoju poslovanja i osavremenjavanju postojećih privrednih kapaciteta na području Bosne i Hercegovine.

 

(FENA)